И други дан сајамског тројца Енергетика – Екологија – iSEC Паметни градови обилује конференцијским, стручним програмом.

Тако је, у његовом „енергетском“ делу, већ од 11:00, у „плавој сали“ хале 1А, на програму темат „Инвестиције“, у оквиру којег ће бити презентовани реализовани, текући и најављени инвестициони пројекти Електропривреде Србије, биће говора о ТЕ-КО Б3, одсумпоравању ТЕНТ-а, ветропарку „Костолац“ и другим пројектима.

У наставку програма, на истом месту, следи састанак Мреже енергетских менаџера Сталне конференције градова и општина. Биће говора о актуелном стању у примени система енергетског менаџмента на локалном нивоу, правном оквиру енергетске санације стамбених зграда, саветодавној помоћи за унапређење енергетске ефикасности зграда итд.

У „еколошком“ делу ове манифестације, у „зеленој сали“ хале 1А, већ од 10:15 почиње представљање инвестиционих пројеката у локалним самоуправама. У изразито богатом спектру тема носећу улогу имају: еко технологије за коришћење комуналног отпада као извора енергије; улога трансфер станице у модерном систему управљања отпадом и важност увођења депонијске таксе; пројекти из области управљања отпадом из градова и општина – СЛАП база; Студије случаја у комуналној индустрији Србије; финансирање, финансијски показатељи, организација пословања у индустрији отпада и рециклаже из региона, проблематика регионалних депонија, привлачење ЕУ новца у инвестиције у комуналну инфраструктуру; „циркуларна економија“; мониторинг квалитета ваздуха и његов значај и бројне друге теме.

Пуна ће бити и „црвена сала“ хале 1А, где се већ од 10:10 одвија панел посвећен искуствима у имплементацији Закона о информационој безбедности. Следе „безбедносни изазови IoT-а и сајбер приватност у паметним и сигурним градовима – изазови ГДПР; јавно-приватно партнерство у сајбер безбедности и управљање информационом безбедношћу у паметним градовима; безбедна Е-управа и безбедно пословање у сајбер простору; употреба напредних технологија у превенцији високотехнолошког криминала; коришћење радио-фреквенцијског спектра у паметним градовима те анализа бројних других специфичних проблема у оквиру паметних урбаних технологија.

Учесници, дискутанти и излагачи су експерти из надлежних министарстава и других државних институција, компанија, института и научно-истраживачких институција.

Истовремено, на свом штанду 1326-1 у хали 1, од 12-17 х, Институт за стандардизацију Србије презентоваће прво стандарде из области енергетске ефикасности у грађевинарству а потом и у области климатизације, грејања и хлађења.