Већ првог дана Сајма технике, у уторак 21. маја, струка ће и у оквиру стручног пратећег програма имати пуне руке посла.

Тако ће од 10 до 11.30 Словеначки пословни клуб, у Свечаној сали управне зграде, одржати панел са темом „Индустрија 4.0 Словенија – Србија, дигитална трансформација привреде“.

Од 12 до 13.30, у сали за презентације хале 2Ц, Српско друштво за осветљење ДОС има „Дан светлосне технике“.

Од 13 до 14, у сали за презентације хале 2Б, Фонд за иновациону делатност представља Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација са акцентом на „Бесповратна средства за иновативна решења предузећа“.

На истом месту, од 14 до 15, Иновациони центар Технолошко-металуршког факултета организује предавање на тему „Да ли је проналазач Тесла уједно био и научник“.

Такође од 14 до 15, Министарство науке и високог образовања Руске Федерације организује, у форми округлог стола, јавну расправу са темом „Међународни трансфер технологије између Русије и Србије“.

У расправи учествују говорници из Руске амбасаде у Србији, Министарства науке и високог образовања Руске Федерације, Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Руског центра за науку и културу у Београду, Трговинског представништва Руске Федерације у Србији, те представници универзитета и предузец́а малог иновативног бизниса (са српске стране) и представници компанија заинтересованих за сарадњу са руским партнерима.

Округли сто биће у хали 2Б, у оквиру штанда 2101 Министарства науке и високог образовања РФ.

Од 14.30 до 18, у сали за презентације хале 2Ц, Савез проналазача Србије има презентацију са темом „Иновативни потенцијали младих“.