Скијалишта Србије

Скијалишта Србије“ су потпуно спремна за почетак нове скијашке сезоне. Системи за вештачко оснежавање су већ пуштени у рад и стазе се увелико припремају. У првој фази оснежавају се стазе Караман гребен, Мало језеро, Крст и Долина спортова, како би се скијалиште што пре пустило у рад.

У току је изградња гараже на Копаонику која ће у највећој мери решити проблем паркирања који мучи овај ски-центар већ годинама уназад. Гаража која ће имати више од 300 места биће завршена до почетка следеће ски сезоне. Ски-лифт, који је некада био на локацији Леденице, премештен је у викенд насеље Треска, а уз њега је направљена и нова ски-стаза. Премештање овог ски-лифта ће значајно побољшати везу викенд насеља са скијалиштем, а самим тим и растеретити паркинг и евентуалне гужве у центру. Такође, скијашку сезону Копаоник дочекује са две нове стазе на локацији Гвоздац, дужене од два километара, а ускоро ће бити спремне и нове стазе на локацији Крчмар, Панчић и Дубока. Изградњом дуплог ски-лифта на Мариним водама, повећава се капацитет превоза скијаша на овој локацији и самим тим смањују се гужве на овим стазама. Ноћно скијање се показало као веома популарно па ће ски-центар Копаоник имати још једну ноћну стазу и то на Панчићу. И то није све што се нуди туристима: први и једини у региону Копаоник има такси табач, који ће служити за вожњу и превоз скијаша по планини.

Скијалишта Србије су за ову зимску сезону опремила ски-центар Копаоник системом електрочитача, који ће безбедност скијаша и бордера подићи на виши ниво. Уз помоћ електрочитача, а кроз праћење локације скијаша, надлежне службе ће моћи брже да реагују уколико је некоме потребно указати помоћ. Скијаши и бордери ће помоћу ових система моћи да, уколико дође до незгоде, упуте позив за помоћ. Ова услуга ће бити од изузетне важности првенствено за безбедност деце, старијих особа као и оних који тек уче да скијају. Електрочитаче ће ова група корисника моћи да узме на коришћење током скијања на продајном месту у управној згради.

Интересовање скијаша је изузетно велико, што је показало и повећање продаје ски-карата у претпродаји за 25 посто у односу на претходну годину. На сајму Експо-зим љубитељи зимских спортова ће моћи да купе карте са попустом од 10 посто.

Званично отварања сезоне на Копаонику планирано је овог пута у два термина. Први темин је од 6. до 9. децембра, а други од 13. до 16. децембра. Званично отварање сезоне на Старој планини и Торнику на Златибору је заказано за период од 20. до 23. децембра.

Ове скијашке сезоне, љубитељи скијања ће имати прилику да током две недеље и два викенда искористе промотивне периоде и да купе карте са попустом. Током Ски Вика одобраваће се попуст од 10 посто од тродневне до седмодневне ски-карте, док ће за ски-карте од дводневне до тродневне током Ски викенда попуст бити 20 посто.