Међународни специјализовани сајам расхладне опреме, климатизације, вентилације и опреме за грејање и прераду воћа и поврћа – COOL & FRUVEG EXPO BALKAN, отворен је на Београдском сајму и трајаће до 15. септембра. Организатор манифестације је фирма A&L Expo.

Наглашавајући да је манифестација овог типа посебно интересантна у тренутку када Влада почиње активну причу о задругарству, COOL & FRUVEG EXPO BALKAN свечано је прогласио отвореним Милан Кркобабић, министар без портфеља задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа.

– Развој задругарства је кључни за развој села, а поред 70 формираних задруга од почетка године, у наредном периоду очекује нас оснивање још 500 задруга. За потребе задругарства у наредне три године биће издвојено 25 милиона евра, тако да сви који имају амбиција да се баве овим послом треба да дођу на Београдски сајам. Излагачи су на једном месту представили робе, технологије и услуге, а потенцијални оснивачи задруга требало би да се обрате и локалним и регионалним задружним савезима, рекао је Милан Кркобабић.

На овој манифестацији, која окупља 70 директних излагача и 140 специјализованих фирми, српски пољопривредници имају прилику да сазнају могућности за пласман нашег воћа и поврћа на светско тржиште, којим путем до тог тржишта најлакше да дођу, али и како на најбољи начин да третирају и сачувају своју земљу и производе.

У COOL сегменту излагачи представљају расхладне витрине и коморе, агрегате, опрему за климатизацију и вентилацију, тунеле за замрзавање, расхладне централе, хладњаче и белу технику. Клијентима пружају логистичку подршку и остале услуге везане за монтажу и сервисирање.

Учесници FRUVEG сегмента излажу машине и опрему за гајење, брање, прање и прераду воћа и поврћа, етикетирање, баркодовање и мерење, контролу квалитета. У понуди су и пластеници, стакленици и сушаре.