„Златна грана српске привреде“ мото је 43. Међународног сајма грађевинарства, који се под покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије одржава од 19. до 23. априла. Водећи сајамски догађај у грађевинској индустрији у региону југоисточне Европе, са преко 550 излагача из 30 земаља, одржава се у халама 1, 1А, 2, 3, 3А, 4 и на отвореном простору Београдског сајма. Генерални спонзор манифестације је бугарска компанија Профилинк, а поносни пријатељ манифестације – Supporta interior doors.

Пошто је грађевинска индустрија један је од главних покретача привреде Србије, развој ове привредне гране дуже од четири деценије афирмише и SEEBBE као истакнуту међународну манифестацију, али и као заштитни знак Београда и Србије.

И ове година на Сајму ће бити представљени сви сегменти грађевинске индустрије, биће афирмисана грађевинска струка, а окупиће се и експерти различитих профила: архитекте, пројектанти, извођачи радова и произвођачи грађевинских машина, материјала и опреме.

Рекли су о Сајму грађевинарства

Горица Шкипина, заменик генералног директора Београдског сајма:

– Задовољство је најавити манифестацију која има овако јак пословни призвук, која афирмише струку, излагаче и има висок рејтинг као место окупљања представника грађевинске индустрије. Ове године представиће се више од 550 излагача из 30 земаља, а поред нових, приметан је и „повратак“ излагача који последњих година нису били учесници Сајма грађевинарства.

– У кругу Сајма већ се поносно издиже кран, који је симбол грађевинарства, а он је свакако добар знак и за ову манифестацију, која поново иде узлазном линијом. Тај тренд ће бити видљив по многим дешавањима, а 43. Сајам грађевинарства обележиће и бројни новитети. Излагачи су их најавили, а представиће их од 19. до 23. априла на Београдском сајму.

 

Александра Дамњановић, државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре:

– Као генерални покровитељ и ресорно министарство, активно смо учествовали у организацији Сајма грађевинарства и покушаћемо да допринесемо да предстојећа манифестација прође што успешније.

– На посебно дизајнираном штанду, у тренду зелене градње и енергетске ефикасности, Министарство ће представити све што је у претходном периоду урађено да би се грађевинарство „дигло на ноге“. Мислим на донети сет закона и подзаконских аката, међу којима је свакако најважнији Закон о планирању изградње. Он је донео много добрих ствари, револуционарних и реформских решења, међу којима су свакако најважније електронске грађевинске дозволе. Период чекања на издавање грађевинских дозвола сведен је са 264 на пет радних дана и то представља огроман успех. По томе смо, уз Македонију, најбољи од свих земаља у окружењу, а бољи смо чак и од Пољске и Мађарске, које су чланице ЕУ.

– Желим да нагласим да је значај грађевинарства, између осталог, и у чињеници да има велики мултипликативни ефекат, јер за собом „вуче“ 30 области. У овом сектору, који запошљава 115 хиљада радника, имамо регистровано 28 хиљада привредних субјеката. Једино чиме нисмо задовољни и што се спремамо да поправљамо су зараде – просечна плата у грађевинској индустрији тренутно износи 41 хиљаду динара.

 

Зоран Ђајић, организатор 9. Међународног сајма камена STONE EXPO SERBIA:

– После седам самосталних манифестација одржаних у Крагујевцу, Међународни сајам камена се од прошле године одржава у Београду у оквиру Сајма грађевинарства. За ових девет година представило се 400 компанија из тридесетак земаља, а ове године, у којој бележимо 20 одсто веће интересовање, на Сајму камена учествују излагачи из 10 земаља. Желим да напоменем и да смо далеко познатији ван Србије него у њој, да дуго нисмо имали институционалну помоћ, али и да је сада препознат значај онога чиме се бавимо, тако да би убудуће требало да нас подрже различити државни органи. Приметно је повећање потражње за истраживањем експлоатације камена у Србији, а ми смо још пре девет година знали да ће до тога доћи, само нам нико није веровао.

– Велика је потражња за архитектонским каменом па се на томе мора и радити – ова индустријска грана мора напред. Планирамо да и убудуће идемо заједно са Сајмом грађевинарства, а поред излагачког сегмента, припремили смо стручна и изложбена дешавања.

 

Бранислав Јовановић, представник генералног спонзора, компаније Профилинк Лтд. из Бугарске:

– Фирма која спонзорски подржава Сајам грађевинарства практично је „Аксиома плус“, а један од брендова које промовишемо и увозимо из Бугарске су производи компаније Профилинк.

– Верујемо да је ова манифестација изузетно значајна, јер у пословање „увлачи“ бројне друге привредне гране. На тржиште пласирамо ПВЦ профиле намењене фасадној индустрији, енергетски ефикасне. Поред Профилинка, заступамо још низ брендова, а цео асортиман може се купити на српском тржишту, али и на тржиштима већине земаља у региону.

Актери грађевинске индустрије представиће своју савремену продукцију: истраживање и пројектовање, изградњу и одржавање објеката, високоградњу, нискоградњу, грађевинске машине, уређаје, материјале и алате, информационе технологије, најсавременије системе градње, опремање објеката и ентеријера.

Излагачки програм обухвата и инжењеринг, реконструкцију, машине за обраду стакла, машине за обраду профила за столарију, најмодернију грађевинску механизацију, компјутерске софтвере у грађевинарству, машине и уређаје за индустрију грађевинских материјала, најновије материјале, уређаје за климатизацију и грејање, монтажне објекте.

9. Међународни сајам камена STONE EXPO SERBIA

У оквиру Сајма грађевинарства одржава се и 9. Међународни сајам камена – STONE EXPO SERBIA, највећи међународни сајам природног камена и пратеће индустрије. Манифестација окупља

професионалце из индустрије камена из више од 20 земаља – архитекте, дизајнере, представнике сектора грађевинарства, урбанизма, државне и приватне инвеститоре. Међу сталним излагачима су водеће домаће и међународне компаније које се баве истраживањем, експлоатацијом и прерадом камена, производњом машина, алата и опреме за експлоатацију, прераду, заштиту и рестаурацију камена.

У оквиру Сајма камена биће организована радионица „Мозаици и скулптуре у камену“, предавање „Камен у архитектури и иметности“ као и изложба „КАМЕНистрип“, организована у партнерству са Удружењем стрипских уметника Србије.

Земље учеснице на Сајму грађевинарства

Манифестација је ове године окупила водеће компаније грађевинске индустрије из Србије и региона – Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније и Македоније, као и компаније из осталих делова света – Аустрије, Бугарске, Ческе Рупублике, Италије, Кине, Шпаније, Португалије, Швајцарске, Шведске, Немачке, Пољске, Румуније, Русије, Украјине, Турске, Јужне Кореје, Индије… Први пут на Сајму грађевинарства организовано наступа Привредна комора Аустрије.

Перспективе српског грађевинарства

Посебну пажњу Сајам ће, већ традиционално, усмерити на промоцију потенцијала и перспективе српског грађевинарства. С обзиром на најављене велике грађевинске пројекте од међународног значаја, овогодишњи Сајам грађевинарства биће место пословних сусрета, размене идеја и договора различитих облика пословне сарадње међу учесницима. Биће представљени и инвестициони пројекти који су шанса за домаће грађевинаре.

На Сајму ће бити представљен и нови концепт, који ове године акценат ставља на грађевинске машине и механизацију. После седам година, на отвореном изложбеном простору, испред хале 3, посетиоци ће моћи да виде кран као главни симбол грађевинарства.

Националне изложбе: Турска, Кина, Чешка и Хрватска

Националне изложбе, на којима излагачи заједно представљају привреду и грађевинарство своје земље, све чешћа су форма промовисања, а ове године организују их привредници из Турске, Кине, Чешке и Хрватске.

Бизнис сегмент – B2B непосредни пословни контакти

Сајам грађевинарства организован је тако да обезбеђује непосредне контакте заинтересованих излагача и посетилаца. B2B пословни портал seebbe.talkb2b.net намењен је регистрацији излагача и пословних посетилаца Сајма грађевинарства (активна правна лица).

Регистрација омогућује бесплатну промоцију компанија и могућност заказивања B2B састанака са потенцијалним пословним партнерима.

Дан Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије

Покровитељ 43. Међународног сајма грађевинарства, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, активно учествује у сајамском програму на посебно дизајнираном и опремљеном штанду у хали 4.

У четвртак, 20. априла обележава се “Дан Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије у сарадњи са Привредном комором Србије”. Тим поводом биће одржано неколико конференција: „Изградња објеката за пуњење електричних возила на путној инфраструктури и у урбаним срединама“, „Е-управа – лакше до докумената за правна лица и грађане“ и „Концепт паметног града и унапређење развоја градова Србије“.

Пратећи програм

Сајам грађевинарства има значајну улогу у афирмацији грађевинске струке, грађењу система вредности и статусу професије, а експерти из различитих области грађевинарства, архитекуре, пројектовања и извођења радова активно ће учествовати на Сајму у презентацијама, стручним скуповима и предавањима, која као део пратећег програма употпуњавају садржај манифестације.

Овогодишњи пратећи програм потенцира две теме – употребу компјутерских програма у грађевинарству и енергетску ефикасност.

Из области грађевинске индустрије, између осталих, стручњаци препоручују неколико тема: „Примена БИМ технологија у управљању инвестиционим пројектима у грађевинарству – предности и изазови“; „Креирање унутрашњих светлосних ЛЕД решења која штеде енергију и чувају здравље“; „Аутодеск БИМ решења за процес пројектовања“; „3Д свет – Примена облака тачака и мобилног мапирања у савременом грађевинарству“; „Српско градитељско наслеђе на Косову и Метохији“.

Удружење инжењера и техничара Србије презентоваће нове развојне пројекте у градитељству, нова технолошка решења за ревитализацију фасада, успешне примере нових технолошких решења и искуства у примени система квалитета у Србији.

Национално удружење „Српске куће“ наставља традицију представљања народног градитељства, а у оквиру пратећег програма одржаће се и изложба “Дани архитектуре – Београд будућности”.

Изложба “80 година Београдског сајма”

У години значајног јубилеја – 80 година успешног рада и пословања Београдског сајма, у хали 4 биће организована изложба “80 година Београдског сајма”. Тема изложбе је ретроспектива процеса – “Од Друштва за приређивање сајмова и изложби у Београду до модерног сајамско-конгресног комплекса – грађевинарство које је писало историју”. Посетиоци ће моћи да виде две макете – Старог сајмишта и интерактивну макету садашњег сајамског комплекса, као и мноштво фотографија, плаката, награђених радова…

“Дан младих” на Сајму грађевинарства

Првог дана Сајма, у оквиру програма “Дан младих”, представиће се ученици средњих грађевинских и стручних школа из Србије. Одржаће се и такмичење “Игре без граница” у руковођењу грађевинском механизацијом и симулаторима, што ће бити атрактивно и за учеснике и за посетиоце.

У оквиру представљања факултета и високих школа наступиће: Грађевински факултет УБ, Архитектонски факултет УБ, Висока грађевинско геодетска школа УБ, ИАЦЕС – студентска организација Грађевинског факултета и Фонд ЕРАЗМУС.

Ексклузивне сајамске акције и погодности

Један од основних комерцијалних циљева Сајма грађевинарства је да градњу, грађевинске материјале и пројекте учини доступнијим, због чега су сајамске акције саставни део излагачког наступа. Излагачи ће клијентима на своје производе и услуге одобравати ексклузивне сајамске погодности и попусте од 5 до 30 одсто.

Бугарски Профилинк – генерални спонзор

Као водећи произвођач ПВЦ профила за прозоре, врата, облоге, ролетне и специјалне производе, фирма Профилинк рачуна на квалитет, као стратегију развоја. За постизање овог циља користи најмодерније технологије и апаратуру у свим фазама производног процеса, тако да производи одговарају највишим захтевима квалитета.

Поносни пријатељ манифестације је Supporta interior doors.

Медијски партнери манифестације

Часописи и портали: Подови, Прозори и врата, Ал&ПВЦ, Build, Дрво техника, часопис Индустрија, Сајема, Idealnidom.com, Ентеријер магазин, Color Press Group, Градња, тв емисија Радим градим.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време манифестације од среде, 19. априла до суботе, 22. априла је од 10 до 19 часова, а у недељу, 23. априла – на дан затварања, Сајам ће бити отворен од 10 до 17 часова.

Појединачне улазнице коштају 300 динара, док је цена улазница за групне посете 200 динара.

Уз ђачку књижицу и индекс улазнице за ђаке и студенте коштају 100 динара.

Паркинг се плаћа 100 динара по започетом сату.