ТО Шапца ове године из своје туристичке понуде посебно представља неколико новитета и манифестација.

Први Парк науке у Србији и изложба „Асоцијативни сатови“ на штанду града Шапца посетиоце ће асоцирати на време као фактор, као начин рачунања, као нешто што је релативно и што је саставни део наших живота свакодневно. Кроз ову изложбу учи се на креативан начин, кроз асоцијације, интеракцију и у простору. Ово је посебно добар неформалан начин за образовање деце. Асоцијативни сатови су едукативна али и креативна изложба.

„Церски марш“ је млада али све бројнија манифестација која се организује у част и славу јунака и ратника, учесника Церске битке. На поход на ову легендарну планину сваког августа се упути преко 1.500 ентузијаста и патриота, својеврсних чувара традиције српског народа. Прелазећи дужину од 38 километара, од Шапца до Текериша, учесници манифестације поред неговања традиције развијају и здрав начин живота.

Ове године обележава се деценија „Чивијашког карневала“, манифестације која је „одрасла“ уз чувену „Чивијаду“. Ове године Шабац ће бити епицентер омладинског туризма и домаћин бројним карневалским трупама из целе Европе, што овај град сврстава у европске карневалске дестинације.

На 49. „Чивијади“, која се одржава у септембру, одржаће се Фестивал хумора и сатире, један од најстаријих у Србији. На шабачком штанду на Сајму туризма гости ће бити најбољи афористичари и карикатуристи Србије.

Фестивал цвећа „Руже Липолиста“ одржава се у јуну. Ова манифестација није изненађење, јер Шабац, у коме сваког јуна процвета милион ружа, зову и „Мала Холандија“. У Липолисту, најмириснијем селу у Србији, Фестивал се ове године одржава 23. пут. На овој аутентичној међународној туристичко-привредној манифестацији у Србији окупиће се најпознатији произвођачи ружа. Они ово прелепо цвеће продају далеко ван граница наше земље, тако да не чуди податак да је Србија осми извозник ружа у свету.