Једна од значајних станица на туристичко-културној рути „Путевима римских императора“ свакако је археолошки локалитет „Царичин град“. Налази се на 300 километара од Београда, европским коридором Е-75 до Лесковца, затим још 25 км магистралом М-9 са искључењем у Лебану. „Царичин град“ је био седиште архиепископије и префекта војске за подручје целог Илирика у 6. и 7. веку. Његов ктитор Јустинијан Први је имао жељу да овај драгуљ поклони крају у коме је рођен. Император је због својих изузетних градитељских дела задужио човечанство, али је познат и по законику „Корпус Јурис Цивилис“, који је основа Римског права. Повратио је стару славу великог Рима, градио величанствене сакралне грађевине, мостове, путеве и градове.

„Царичин град“ је изузетан пример рановизантијске градње. Унутар њега се могу видети темељи базилика и цркава, аквадукт, систем улица и канализације, тргови, капије, а посебну лепоту носе подни мозаици у базиликама и термама. Због близине рудника злата, претпоставља се да је овде била и ковница новца. Велики град је био и трговачки центар, о чему сведоче пронађене камиље кости, луксузна керамика и стакло.

На 150 метара од Царичиног града налази се Визиторски центар „Теодора“, од недавно уређен за пријем гостију. На располагању им је осам соба – шест двокреветних и две трокреветне (18 лежајева). Технички опремљена конференцијска сала за састанке, едукацију и семинаре има до 50 места, а ресторан има 60+40 места. У понуди је домаћа кухиња – кувана јела која се припремају у овом крају и роштиљ, а специјалитет куће је „Јустинијанова шницла“, која се само овде припрема.