Крагујевац се на овогодишњем Сајму туризма представља преко манифестација које су постале заштитни знак града.

Арсенал Фест одржава се крајем јуна, а прва манифестација одржана је 2011. године. За само неколико година Арсенал се наметнуо као један од најзанимљивијих и најперспективнијих летњих фестивала на отвореном у Србији. Своју посебност Арсенал је стекао захваљујући маштовитом споју пажљиво одабраних извођача из Србије, бивше Југославије и остатка света, са оригиналним и визуелно фантастичним амбијентом. Уз највеćа рок имена из Србије и региона, на фестивалу су наступали и Skunk Anansie, Therapy?,Toy Dolls, Stereo MCs, Asain Dub Foundation… За три дана фестивал посети више од 20 хиљада људи.

Авантура парк у Крагујевцу – посетиоци жељни авантуре од маја ће у Крагујевцу моћи да посете авантура парк и да у њему прикупе позитивну енергију. Изазов у Авантура парку представљају препреке на дрвећу, сачињене од разних платформи и висећих мостова, пењање по вештачким стенама, као и вожња зип лајном. Током преласка преко препрека посетиоци су осигурани професионалном опремом, која је слична алпинистичкој, с тим што је атестирана и прилагођена овој врсти забаве.

Идеја је да парк буде сачињен из две основне целине у којима су смештене инсталације пројектоване за различите групе корисника. Једна целина планирана је за децу старијег узраста и одрасле, а друга целина за мању децу, почетнике, и за обуку свих корисника.

Ђурђевдански дечји карневал – ТО „Крагујевац“ сваке године на Дан града – 6. маја, организује „Дечји ђурђевдански карневал“, који је постао најлепша забава за малишане, родитеље, васпитачице и учитеље који са децом активно учествују у изради маски. Осим ревијалног, карневал има и такмичарски део. Стручни жири бира најлепше маске у категоријама за појединачна, групна и породична маска. Највише се бодују маштовитост и креативност у изради. Сваке године градске улице су прекривене разнобојним цветовима од папира, пчелицама, лептирима, буба-марама, венчићима од ђурђевданског цвећа као и бројним другим јунацима дечјих бајки и цртаних филмова, па стручни жири увек има тежак задатак да одабере најоригиналније и најкреативније маске.

Еколошко сеоско домаћинство „Глоговац“ – у оази мира, у срцу Шумадије, налази се село Каменица. Смештено је између планине Рудник и речица Каменице и Груже. Ушушкан у мору зеленила, ливада и шума, налази се засеок Глоговац, по којем је овај туристичко-рекреативни комплекс добио име.

У преуређеном сеоском домаћинству, у објектима грађеним еколошким материјалима, на плодној гружанској земљи, домаћини пружају услуге активног туризма, припремају еколошки здраву храну, нуде различите врста масаже, сауну на дрва и бројне друге услуге.

Активни одмор подразумева различите садржаје – школу јахања, јахачке излете, теренско јахање, пешачење, обуку у сналажењу у природи, фото сафари, спремање јела од самониклих јестивих биљака и гљива, уживање у традиционалним јелима на начин на који су га припремале наше баке.

Фото: Струјајое