Прва Задруга за вино Метлика основана је пре више од једног века – 1909. године, тако да има дугу традицију у узгајању винограда и прављењу најквалитетнијих вина.

Данас је Винска клет Метлика један од главних стубова пољопривредне задруге у Метлики. Величанствен, 108 метара дуг вински подрум тунелског типа, смештен је у потпуности под земљом, има сталну температуру између 12 и 13 степени и капацитет од 3,4 милиона литара. Годишња производња је око 750 хиљада литара вина.

Година 1968, када се појавио нови бренд вина под именом „Метлишка чрнина“, сматра се веома значајном за развој виноградарства у Белој Крајини, а Метлика његовом колевком. Прво вино врхунског квалитета Винска клет Метлика произвела је 1979. године. Неколико година касније у Словенији је први пут из сорти Модра франкиња и Жаметна чрнина произведено вино Росе. У овом подруму је први пут у бившој земљи произведено и „ледено вино“ , а затим и „сухи јагодни избор“. Велики успех Винарија је постигла и 2000. године, када је произведено прво пенушаво вино – „Метлишка пенина“, по класичној „шампањац“ методи, а још већи 2008. године када су Метлишка чрнина и Белокрањец добили епитет ПТП – признато традиционално поименовање.

Своје висококвалитетне производе Винска клет Метлика представиће на Сајму вина, међу којима ће се наћи „Метлишка чрнина“, „Румени мушкат“, „Mottling“, „Мофра франкиња“, Коледник“, „Бисер“ и друга вина.