Одавно је постао привредни, образовни, здравствени и културни центар источне Србије. Урбанистички и инфраструктурно спаде међу најуређеније градове у Србији – широке саобраћајнице, пространи оплемењени паркови, дечја игралишта, тргови украшени фонтанама, простори за одржавање културних и музичко-сценских догађаја, спортски терени у стамбеним насељима.

У подножју планине Црни Врх, на 17 километара од Бора, планински водотоци 1959. године заробљени су браном. Тако је настао један од туристичких бисера борске општине – Борско језеро, које се налази на надморској висини од 438 метара, на површини од 30 хектара.

Ситно разуђена и сликовита обала и приобаље са уређеним плажама, рекреативним и стазама за шетњу, спортским теренима и другим садржајима поред одмора омогућавају спортске, рекреативне, излетишне и културно-забавне активности.

Изванредан положај и добра саобраћајна повезаност, омогућавају организовање излета до Бора, Брестовачке бање, Лазаревог кањона и пећине, Феликс Ромулијане, Ртња, Дубашнице, Црног врха, Врела Млаве, манастира Горњак…

На 30 километара од Бора налази се Црни врх. Планина има пријатну планинску климу и најквалитетније букове шуме код нас, а можда и у Европи. Бујно зеленило лети и дубоки снежни покривач зими, који се задржава и до краја маја, чине ову планину привлачном током целе године.

Изградњом хотела високе категорије, апартманског насеља, ски стаза, клизалишта, тениских и терена за мини голф, спортских хала и хелиодрома, природне лепоте ове планине постале су привлачне и најпробирљивијим гостима из света.

На Црном врху љубитељима скијања на располагању су две стазе. Прва је дуга 1.550 метара и намењена је смелим и спретним скијашима, а налази се поред нове жичаре. Дужина друге стазе је око 800 метара и налази се дуж ски-лифта.