Излагачи из 30 земаља са пет континената представиће се на 62. Међународном сајму технике и техничких достигнућа, који се на Београдском сајму одржава од 21. до 25. маја. Од преко 600 излагача, међу којима су производне или пројектантске компаније, научно-истраживачке и образовне институције, струковне организације, старт-ап пројекти и иновативни појединци, инострани учесници чине чак трећину. Своје националне изложбе имаће Чешка, Словачка, Словенија, Хрватска, Аустрија… Чини се да титула ексклузивног учесника ове године припада Министарству економије Уједињених Арапских Емирата, под чијим ће се окриљем, и то први пут на некој сајамској манифестацији у Србији, представити чак десет компанија.

За потребе излагачког, изложбеног и пратећег програма учесницима је на располагању око 20.000 м2 затвореног и комплетан отворени простор Београдског сајма, а очекује се око 30 хиљада посетилаца, претежно пословних, укључујући и велики број иностраних. Очекује се и наставак тренда раста броја колективних посета из региона, као својеврсног мерила значаја и угледа ове сајамске манифестације.

Сајам технике и техничких достигнућа већ деценијама је највећи и најрепрезентативнији регионални развојно-технолошки догађај у области технике, техничко-технолошких достигнућа и иновација и један од најпоузданијих покретача и индикатора међународне привредне сарадње на том пољу. Под слоганом „Корак у будућност“, овогодишњи програмски акценат је на промоцији иновација и нових технологија, пре свега у домену Индустрије 4.0 и паметних фабрика, те на дигитализацији, која је омогућила радикално повећање продуктивности производних процеса и конкурентности компанија.

Излагачи су најавили више од 100 техничко-технолошких новитета, ексклузивитета, иновација или премијера у широкој лепези техничких и технолошких сектора – 3Д технологија, примене робота, CNC машина, примене ласерских технологија, технологија рециклирања, електростатичког фарбања прахом (пластифицирања), енергетски ефикаснијих мотора – а у односу на прошлу годину, очигледно је појачано интересовање за адитивне и 3Д технологије, односно поступке и уређаје који се користе за израду прототипова и функционалних производа од различитих материјала.

Већ традиционалну окосницу Сајма технике чини изложба алата Интегра (алати, алатне машине, нумерички управљане машине, алатке, обрадни и мерни центри), те излагачки програми из области електроенергетике и термотехнике, материјала и компоненти за индустрију, затим заваривања и мерне опреме. Следе процесна техника, роботи, софтвер и комуникационе линије за потребе индустријске револуције четврте генерације и индустријске аутоматизације, телекомуникација, инсталација, индустријске и кућне електронике, металургије и ливарства, транспорта и логистике итд.

Неизоставни, а у неким сегментима и кључни део Сајма технике, јесте стручни и пратећи програм који обухвата стручне међународне и B2B сусрете, тематске изложбе, образовно-едукативне садржаје, демонстрације и презентације, провере знања и такмичења. Очекује се да на некима од њих, као што су презентације могућности управљања дроновима или такмичење у заваривању, директно учествују и новинари, односно редакције.

Сајам технике и техничких достигнућа почиње с радом у понедељак 21. маја, а трајаће до петка 25. маја. Радно време ће бити од 10 до 18 часова, а последњег дана сајма од 10 до 17 х. Појединачне улазнице коштаће 300 динара, групне 200, а за ђаке и студенте 100 динара. Паркирање путничких аутомобила коштаће 100 динара по сату.