Међународни београдски сајам књига званично је завршен свечаном примопредајом Отворене књиге, када је Њ.Е. Мухамед Амин Белхаж, амбасадор Краљевине Мароко, предао Отворену књигу Њ.Е. Амр Алгувејлију, амбасадору Арапске републике Египат у Србији. Арапска република Египат биће следеће године почасни гост Сајма књига.

Данка Селић, генерални директор Београдског сајма, рекла је да је овогодишњи Сајам књига одржан на више од 30.000 m2 изложбеног простора, да је на њему учествовало 980 излагача; у салама и на штандовима излагача реализовано је укупно 607 програма од чега је 73 програма било организовано од стране Београдског сајма књига, постављено је 10 изложби, а Сајам књига пратило је преко 1300 акредитованих новинара. Поред Сајма књига, посетиоци су имали прилику да посете и 49. Сајам образовања и наставних средстава и Медиа маркет. Она је истакла велику захвалност Министарству за рад, борачка и социјална питања, министру Ђорђевићу и помоћници министра г-ђи Барошевић на организацији сајма Једнаки, као и на помоћи око реализације пројекта да све хале Београдског сајма буду доступне особама са инвалидитетом.

Иван Карл, секретар за културу града Београда, захвалио се Њ.Е. Мухамеду Амин Белхажу и гостима из Краљевине Мароко на успешном представљању њихове књижевности и културе на Београдском сајму књига. „Следеће године настављамо утабаном стазом пријатељства. Краљевина Мароко је била прва арапска земља гост Београдског сајма књига, а за њом следи Арапска република Египат“ рекао је Иван Карл и захвалио Краљевини Мароко што је била гост 63. Међународног београдског сајма књига и Арапској републици Египат што ће бити гост следеће године.

Примопредајом Отворене књиге завршен 63. Међународни београдски сајам књига

Зоран Аврамовић, председник Одбора Међународног београдског сајма књига, је истакао „да је овогодишњи Сајам књига протекао у радости читања“ и додао да Сајам књига обједињује наставак дуге и богате традиције културе књиге, представљање годишњег стваралаштва из области књижевности, културе и науке, те да је Сајам књига место ширења знања и афримације вредности о књигама и да заједно са школама доприноси образовању и васпитању младих генерација. Он је нагласио да „велика посета Сајму књига из унутрашњости Србије, али и из околних држава у којима живе Срби, из региона и из света, потврђује његов културни значај, а политичко-дипломатске посете Сајму књига продубљују културну сарадњу“.

Њ.Е. Мухамед Амин Белхаж, амбасадор Краљевине Мароко, изразио је своје задовољство и захвалност што је Краљевина Мароко учествовала као почасни гост на овогодишњем Сајму књига и додао да је задивљен бројем посетилаца и публиком која је показала заинтересованост за књижевност и културу Краљевине Марока и посетила њихов штанд. Он је пожелео Међународном београдском Сајаму књига да остане успешан као и до сада, а будућем госту, Арапској републици Египат, много среће.

Њ.Е. Амр Алгувејли, амбасадор Арапске републике Египат у Србији, захвалио је Београдском сајму књига на позиву и указаној части да Арапска република Египат, по први пут, буде његов почасни гост. Он је рекао да ће Арапска република Египат следеће године наставити традицију добрих односа арапске и српске културе коју је започела Краљевина Мароко и додао да чињеница да су две године за редом арапско – афричке земље почасни гости београдског Сајма књига, представља одраз блискости српске, арапске и афричке културе.