Стручни жири 23. Међународног сајма хортикултуре Beoplantfair оценио је наступе излагача и експонате и донео одлуку о додели традиционалних награда и признања.

Дипломом за квалитет и асортиман биљног материјала – семе, репроматеријал и саксијско цвеће – награђен је Расадник Топаловић – Липолист, а за квалитет и асортиман увозног садног материјала – Арум Деч – Земун.

За квалитет садног материјала, награду равноправно деле Вино калем – Велика Дренова (садни материјал воћака и винове лозе) и Флорива д.о.о. – Ивањица (садни материјал јагодичастог воћа).

ЈКП Зеленило – Београд награђено је признањем за дизајн изложбеног простора; за промовисање, ширење значаја и едукацију у пејсажној архитектури награду је добио С.У.П.А.С. – Студентско удружење пејсажних архитеката Србије, док је диплома за парковски мобилијар припала Министарству правде, Управи за извршење кривичних санкција.

На Међународној изложби „Дарови природе“ дипломе су добили Удружење домаћина Ваљево – Ваљево (за очување традиције и коришћење дарова природе), Тимомеду д.о.о. – Књажевац (за асортиман производа од меда) и Удружење за лековито биље Сарлах плус – Пирот (за асортиман производа од лековитог биља).

Посебним признањима за наступ на овогодишњем сајму овенчани су: Алпина д.о.о. – Београд, за асортиман машина и опреме; Форма ВС д.о.о. – Београд, за презентацију машина и опреме; КИТЕ д.о.о. – Нови Сад, за асортиман машина за одржавање великих зелених површина; Удружење пчелара „Пчела“ Гроцка, за иновативни производ на бази меда „Енергетски имуно микс“, Пчеларство – Милош Богдановић – Сврљиг, за оригинални традиционалне производе од меда; ПЗ Хомољемед – Жагубица, за најбољу амбалажу и презентацију производа; Домел д.о.о., Београд, за квалитет и асортиман пратеће опреме; Визант СЗР, Горњи Милановац, за асортиман опреме за баштованство, и Еко фарма Ковачевић, Горњи Милановац, за квалитет субстрата.

У име дугогодишње сарадње и покровитељства Сајма хортикултуре пасебно признање додељено је Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

За дугогодишњу сарадњу и подршку манифестацији Сајма хортикултуре диплома је припала и италијанској компанији Seed Select.

Специјалним признањима за иновативност у области хортикултуре награђени су: Драгана Бокан – Ваљево, за иновативност и проширење асортимана у категорији „Дарови природе“; УРБИГО д.о.о. – Београд, за иновативни производ и презентацију; Центар за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју – Београд, за презентацију, квалитет и оригиналност производа; Средња занатска школа за децу са сметњама у учењу и развоју – Београд, за презентацију, квалитет и оригиналност производа; Свети Сава – Школа за основно и средње образовање са домом, Умка, за презентацију, квалитет и оригиналност производа.

Стручни жири све одлуке је донео једногласно, а радио је у саставу: Мирјана Лаушевић, дипл. инж. шумарства (председник), проф. др Зора Дајић Стевановић, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, и Душан Тодоровић, дипл. инж. пејсажне архитектуре.