Coworking асоцијација Србије уз подршку нове националне платформе Србија ствара представљају свој рад и предстојећу конференцију (9-11. октобар 2019, Београд) у оквиру омладинског туризма на овогодишњем Сајму туризма у Београду.

Хабови кроз сопствено иновирање и развој расту у инспираторе иновација у широј заједници. Они представљају замајце нових начина пословања и сарадње са средином у којој раде, сходно глобалним променама у природи рада и одговор су на потребе младих који другачије перцепирају пословање.

Цоwоркинг асоцијација Србије

Coworking, coliving простори и хабови Србије су се у децембру 2018. године удружили у Coworking асоцијацију Србије. Ову асоцијацију основало је 20 простора с циљем да се унапреди рад ових простора и њихова промоција, као и да се допринесе развоју предузетништва и запошљавања младих кроз различите активности – конференције, истраживања, образовање и промотивне кампање. Чланови асоцијације су BRC Runners Hub (Београд), Дели (Ниш), ICT Hub (Београд), Ин Центар (Београд), InfostudHub (Суботица), KG Coworking & Hub (Крагујевац), Клуб Хероја (Нови Пазар), Културни центар ЛАБ (Нови Сад), Marsh Open Space (Београд), Mokrin House (Мокрин), Нова Искра (Београд), Office Me (Београд), PaperGirl Galerija Hub (Београд), Помак (Зајечар), Rural Hub (Врмџа), Smart Office (Београд), Source Hub (Мали Иђош), СтартИТ Центар (Београд, Нови Сад, Инђија, Ваљево, Шабац, Вршац, Зрењанин и Суботица)…

Омладински Сајам туризма

У циљу унапређења и промоције свих типова туризма, Београдски сајам представља још један, нови, сегмент туристичке понуде. Омладински туризам је један од најпопуларнијих облика туризма који значајно учествује у укупним туристичким кретањима.

У хали 1А представљају се најпопуларније домаће туристичке агенције, али и организације, манифестације и пројекти који у свом фокусу пословања имају младе људе. Млади најчешће путују на концерте, фестивале и журке, па је тако планирано да се у хали представе и најзначајније музичке и културне манифестације које се одржавају у нашој земљи.

Хабови у бројкама

У Београду ради највише coworking простора, њих 40%, а остали у Војводини и централној Србији. У овим просторима ради преко 900 coworkera. Coworkere у Србији највише чине млади, 50% њих има од 15 до 30 година, а друга половина између 30 и 45 година. Око 40% корисника хабова у Србији ради у ИТ индустрији, а остали у областима креативних индустрија као што су маркетинг, дизајн, фотографија, архитектура.. Сваког месеца у овим просторима широм Србије организује се у просеку 300 догађаја, просечна месечна чланарина је 96 евра, а годишњи приход coworking простора је у 2018. години износио више од 3 милиона евра.

Србија ствара

Србија ствара је нова национална платформа основана са циљем да подржи и промовише нашу земљи и све оно најбоље што има да понуди, стављајући фокус на знање, креативност и иновативност који подстичу културно, уметничко, туристичко и трговинско повезивање. Платфрома Србија ствара настала је на иницијативу председнице Владе Србије Ане Брнабић у сарадњи са њеним Саветом за креативне индустрије. Овогодишњи излазак Coworking асоцијације Србије на Сајам туризма организован је под окриљем ове платформе. Посетиоци Сајма туризма биће у прилици да се упознају са најуспешнијим појединцима и инцијативама из области уметности, културе, технологије, науке… Видео материјали биће емитовани на великим екранима на улазу и у хали 1.