112 EXPO otvaranje

Јубиларни, 40. Међународни сајам превенције и реаговања у ванредним ситуацијама и безбедности и здравља на раду – 112 EXPO, отворен је на Београдском сајму и трајаће до петка, 14. октобра. Генерални покровитељ овог едукативног, заштитно-безбедносног и пословног догађаја од општег интереса је Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, а покровитељ Управа за безбедност и здравље на раду Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Напомињући да је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања покровитељ манифестације од 2006. године, Александар Јаблановић, државни секретар, рекао је да таква улога представља част, јер је реч о веома важној манифестацији.

– Савремени услови пословања изискују промену свести у области безбедности и заштите на раду, а циљеви Сајма су и успостављање социјалног дијалога, промоција превентиве и стручног програма заштите запослених. За осам месеци 2016. године инспектори су извршили нешто више од 36 хиљада надзора, од којих се 9.196 односило на безбедност на раду. Искуство нам говори да су повреде најчешће у грађевинској индустрији, где се много ради „на црно“ па је веома често непоштовање прописа и процедура. То мора да се промени, али пракса показује и да би само примена здраворазумских мера заштите спасла многе животе, објаснио је Јаблановић.

У име генералног покровитеља – Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, на свечаном отварању говорио је Предраг Марић, помоћник министра. Уз добродошлицу коју је упутио и излагачима и посетиоцима, Предраг Марић је прогласио отвореним јубиларни, 40. 112 EXPO:

– Превентивно деловање на ризике је веома значајно и ми улажемо велике напоре да обучимо људство и обезбедимо потребну опрему за деловање у ванредним ситуацијама. Сајам је прилика за остваривање контаката у безбедносном сектору, али и за промоцију најразличитије опреме и система заштите, обучености припадника МУП-а и специјализованих јединица цивилне заштите. Превентива је важна за безбедност и сигурност, али и предуслов развоја читаве државе, закључио је Марић.

Овогодишњи 112 EXPO окупио је око 100 директних излагача. Они представљају преко 150 домаћих и светских брендова из десетак земаља, али и на различите начине повезују више хиљада професионалаца из заштитно-безбедносне области.

Сајам се одржава од 11. до 14. октобра у хали 4. Радно време је од 10 до 17 часова. Једнократне улазнице коштају 250 динара, а важе и за сајмове Енергетика 2016. и EcoFair 2016. (од 12. до 14. октобра). Паркинг се плаћа 100 динара на сат.