Сајам наутике, лова и риболова, као и сваке године, обележава богат стручни пратеци програм.

Овогодишњи Фестивал кратког подводног филма „Нечујно – упознајте се“ у петак, 11. марта на програму је у 11 часова.

Групација НАТУС Привредне коморе Србије у подне ће одржати округли сто који ће се бавити проблемима и развојем наутичке привреде Србије.

Следи представљање регате Воде Војводине 2017. године (Нови Сад-Кањижа-Нови Сад), од 21.06. до 02.07. Регату ће представити Александар Шлоцер, ЈВП Воде Војводине из Новог Сада.

Заинтересовани посетиоци моћи ће да се упознају са организацијом кајакашких турнира на ушћу Саве у Дунав, као и са потенцијалима реке Нишаве.

За 14:30 предвиђено је потписивање уговора о сарадњи ФСФВ Ниш и Удружења „Дунавски пропелер“.

Наутичари ће у оквиру стручног пратећег програма говорити и о веслању у туристичким кануима у екстремним условима, рекреативно-пловном туризму и регатама под звездама, О обалама акваторије Србије и (не)искоришћеним километрима за реализацију наутичког камповања говориће професори Факултета спорта и физичког васпитања – Владимир Милетић, Жељко Рајковић и Дарко Митровић.

„Еколошка безбедност као предуслов за извођење наутичких активности“ тема је коју ће представити Зорица Давидовић, из београдског Про ОУТДООР тима.

О досадашњим искуствима у наутичкој обуци студената ФСФВ и предлозима за њихово побољшање говориће професори овог факултета, а одмах после тога следи предавање под називом „Организација обуке једрења на дасци у оквиру наутичких центара“.

Данашњи стручни пратећи програм завршава се представљањем наутичког релија „Сава 2017“.