Сајам аутомобила DDOR BG Car Show 06 и 12. Међународни сајам мотоцикала Motopassion, који се на Београдском сајму одржавају од 22. до 28. марта 2018. године, најрепрезентативнији су и најексклузивнији овогодишњи регионални догађаји у сектору ауто и мото индустрије.

Већ по традицији, Сајам аутомобила одржава се у околностима које су обележиле претходну годину и које пред произвођаче, дистрибутере, сајамске посетиоце и потенцијалне купце постављају бројна питања: Како је у Србији током 2017. регистровано скоро 16 одсто више нових аутомобила него у 2016? Зашто се скоро 15 одсто продатих нових аутомобила односи на луксузне аутомобиле, оне из премијум сегмента, што је на нивоу европског просека (предњачили Ауди, Мерцедес, BMW и Ленд Ровер, а купце је нашло и 75 нових „поршеа“, 27 „јагуара“, пет „масератија“, четири „бентлија“, чак и један „ролс-ројс“, и то онај са прошлогодишњег београдског Салона аутомобила)? Зашто се највише купују најјефтинији и најскупљи модели? Зашто највећи пораст рејтинга у односу на 2016. бележе возила из СУВ категорије? Како су топ-листу најпродаванијих произвођача у Србији 2017. запосели редом Фијат, Шкода, Фолксваген, Рено, Форд, Опел, Дачија, Тојота, Хјундаи и Мерцедес? Шта могу очекивати произвођачи електричних аутомобила, којих је током 2017. регистровано само 12, и то свих 12 у Београду, и зашто је то тако? Да ли су се променили финансијски услови куповине и одржавања и законске околности набавке нових возила, итд. и сл.?

Коначно, једна од изузетних прилика у вези са овим сајмом је и чињеница да традиционално почиње непосредно по затварању легендарног Женевског салона аутомобила, наслеђујући и нека глобална питања актуелног ауто и мото света, али и део његовог сјаја, ексклузивитета и иновационих интрига.

У сарадњи са Српском асоцијацијом увозника возила и делова и генералним спонзором, компанијом ДДОР из Новог Сада, на Београдском сајму се, током седам дана, може очекивати рекордан број аутомобилских брендова. То се односи и на реномиране мото брендове спремне за Мотопассион, али и на сегмент лаких привредних возила.

Исто тако, за очекивати је да највећу пажњу посетилаца, али и шире јавности, привуку луксузни брендови, а изненађења у премиум сегменту никада није недостајало, па неће ни овога пута.

С обзиром да је један од концепцијских императива ових сајмова и промоција техничко-технолошких, дизајнерских, али и свих других иновативности у секторима које покривају, домаћу јавност свакако ће занимати и трендови и новитети у вези са алтернативним погонским решењима и нови концепти хибридних и електро погона, те нова достигнућа са еколошког и безбедносног становишта.

DDOR Bg Car Show и Motopassion не би били комплетни када сајамској понуди путничких аутомобила и мотоцикала не би били придодата теренска возила, квадови, гаражно-сервисна опрема, резервни делови, производи пратеће индустрије, тунинг опрема, али и финансијске институције, осигуравајућа друштва, струковне организације, клубови, удружења… Подрзумева се да ће посетиоцима бити понуђени и бројни едукативни и забавни садржаји, такмичарске активности, тест вожње, наградне игре и друга задовољства, што ће посету сајмовима учинити не само информативном, поучном и корисном него и забавном.

С обзиром на очигледне знаке стабилизовања тржишта и пораст тражње нових аутомобила, и за посетиоце сајма, односно потенцијалне купце, и за увознике и дистрибутере, прави изазов биће формулисање најповољнијих могућих сајамских и предсајамских услова куповине. Још увек има довољно времена да продавци, сами или заједно са банкама и лизинг компанијама, припреме најконкурентније цене и финансијске конструкције, или да за исти новац понуде више у сервисним олакшицама, условима кредитирања, додатној опреми, продуженој гаранцији и другим сличним погодностима или привилегијама за купце. Уосталом, због тога се DDOR Bg Car Show и Motopassion и ишчекују са већ припремљеним жељама, плановима и нестрпљењем.

А сајамска заставица за старт већ је подигнута.