Поред промотивног значаја, Сајам вина је једна од манифестација на којој пратећи програм има изузетно информативни и едукативни карактер.

За суботу, 25. фебруар предвиђена је, између осталог, презентација под називом „ЕУ и националне обавезе и мере подршке (субвенције), услови за остваривање права на различите мере помоћи, положај и изазови српског виноградарства“. Предавач је Дарко Јакшић, руководилац Групе за виноградарство и винарство Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

„Брза провера квалитета током процеса прављења вина ФТИР инструментима“ тема је коју ће презентовати Момир Живановић, регионални апликативни специјалиста за подручје НИР у прехрани.

О сертификацији органског вина у оквиру пратећег програма говориће Јелена Милић, самостална саветница за развој органске производње у Министарству пољопривреде и заштите животне средине.

Уз културно-уметнички програм Канцеларија за Косово и Метохију представиће се винарије ораховачког виногорја. На скупу ће говорити представници винарија, али ће се чути и реч стручњака – Николе Вуковића, организатора Сајма вина и сомелијера.

О биостимулаторима у виноградарству говориће Жељко Пантић, власник фирме „Ивјест продукт“.

Радионицу под називом „Соммелиер – ја доносим профит“ организује Соммелиер Ацадемy 7 Старс, а учесници су Мирослав Радојчин, директор и оснивач, као и Јоца Раденковић, извршни директор, менаџер Саша Пејић, као и асистенти Душан Петрић и Ненад Ћосић.

Под називом „ПРУНА – ракија револутион“ заказано је предавање о стварању савременог идентитета српске ракије. У презентацији учествују Предраг Јојић (Пруна) и Томислав Ивановић (Винопедиа).