Уз присуство бројних гостију и излагача из земље и иностранства, 15. маја је, у хали 1 Београдског сајма, свечано отворен 61. Међународни сајам технике и техничких достигнућа.

Обраћајући се присутнима и свечано отварајући сајам, потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић констатовао је да нема никакве енигме у чињеници да управо овај сајам, и не само због његове многодеценијске историје, зову „сајмом свих сајмова“. Сајам технике је, рекао је он, идеално место на којем Србија може да представи и промовише четврту индустријску, односно технолошку револуцију, да подиже свест о значају техничко-технолошких достигнућа, али и да упореди себе са другима, јер на сајму учествују излагачи из више од 30 земаља.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajic

Министар је подсетио да се Србија данас, према глобалном индексу иновативности, налази на 65 месту међу 128 рангираних земаља. Разлози што нисмо боље пласирани леже у недовољним издвајањима за науку, истраживање и развој, у великом одливу високоообразованих младих људи и стручњака али и у неадекватној вези науке и привреде. Циљ је и да се анимира и приватни сектор, који у истраживање и развој улаже четири пута мање него што је то случај у земљама Европске уније.

Ми данас, рекао је министар Љајић, имамо око 2.800 истраживача на милион становника, док их је у Европској унији просечно 5.000. Данас око 5.000 доктора наука из Србије ради широм света, што је за нас огроман дефицит кад се говори о људским ресурсима. У земљи се морамо заложити да научно-истраживачка достигнућа не остају у институцијама, него да нађу свој логичан пут до привреде, нових производа и услуга. Доказ да се то може, и то веома успешно, јесте наш ИТ сектор, у којем мала и средња предузећа из године у годину показују одличне, пре свега извозне резултате. Само за прва три месеца ове године извезено је ИТ производа и услуга за 150 милиона евра.

Сајам технике и техничких достигнућа је због тога изванредна прилика да се Србија и њен научно-истраживачки и техничко-технолошки сектор још боље позиционирају на светској мапи успешних, рекао је Расим Љајић.

Generalna direktorka Beogradskog sajma Danka Selic

Генерална директорка Београдског сајма Данка Селић подсетила је да се 61. Међународни сајам технике и техничких достигнућа догађа у години у којој Београдски сајам обележава 80. година постојања. Сајам технике био је и прва сајамска манифестација послератног, обновљеног Београдског сајма 1957. године. Таква историја, али и девиза Београдског сајма – „Место које је видео цео свет“ – представљају и част и обавезу више, да се одговори на захтеве тржишта, да се одржи углед и стално унапређује пословање.

Међународни сајам технике и техничких достигнућа је најзначајнија и најугледнија регионална сајамска манифестација таквог профила. У години у којој Београдски сајам обележава 80 година постојања, вредно је сваке пажње подсећање да је управо Сајам технике био прва сајамска манифестација Београдског сајма.

Учесницима његовог 61. издања на располагању је преко 20.000 м2 излагачког простора, а више од 500 домаћих и страних, директних и индиректних излагача и других учесника из четрдесетак земаља представиће све што одликује данашњи техничко-технолошки тренутак у свету и код нас.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajic

Сајамске поставке чине изложбе алата, процесне технике, робота, софтвера и комуникационих линија неопходних у производним процесима својственим Индустрији 4.0, фабрикама будућности, индустријској аутоматизацији; незаобилазни су и комплексни сектори електроенергетике и термотехнике, телекомуникација, инсталација, расвете, индустријске и кућне електронике, грејања и хлађења…

Посебна пажња поклоњена је суштини техничко-технолошког развоја – иновацијама – у најразличитијим секторима, од алата и ЦНЦ машина, преко мерних технологија, аутоматике и робота различитих намена, па до индустријског и ЕРП софтвера. Приближно половина пријављених иновација на овом сајму припада домаћим компанијама. Тако ће се под окриљем Министарства просвете, науке и технолошког развоја представити чак 32 научно-истраживачке организације из Србије, које ће презентовати своје истраживачке пројекте на којима су радиле у претходном пројектном циклусу, а финансирани су од стране овог министарства.

Стручни програм обележиће и две значајне међународне конференције: Централноевропски форум за развој (CEDEF), у оквиру Међународног сајма технике организује конференцију под називом „Климатска и енергетска дипломатија 21. века“, а годишња конференција под називом „ISCP 2017“ и са мотом „Радимо заједно – ка Индустрији 4.0“, посвећена унапређењу економске сарадње Србије и Италије (водећег привредног партнера Србије) у области нових производних технологија, даће још један велики допринос у технолошком освајању фабрика будућности али и још дубљој и свестранијој сарадњи двеју земаља.

Најуспешније учеснике овогодишњег Сајма технике на крају очекују и признања висококвалификованог жирија.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajic

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Радно време Сајма технике биће од 10 до 18 часова, а последњег дана сајма од 10 до 17.

Појединачне улазнице коштају 300 динара, групне 200, а за ђаке и студенте стручних техничких школа 100 динара. За паркирање путничких аутомобила плаћа се 100 динара по сату.