Традиционално, уз здравицу добродошлице у Етно дворишту у Хали 3 Београдског сајма свечано је отворен 11. Сајам етно хране и пића.

Најзначајнија регионална смотра произвођача репрезентативних традиционалних производа, уз учешће више од 400 излагача, уз богат стручно-пратећи програм, одвијаће се до суботе 26. новембра, под покровитељством Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије и Града Београда.

У уводној речи Андреја Младеновић, заменик градоначелника Београда, истакао је да овогодишња манифестација оправдава епитет најзначајније регионалне смотре и да је посебно важно што се на сајму представљају регионалне привредне коморе.

– „Београдски сајам, као носилац пројекта и организатор манифестације, захвањујући Сајму етно хране и пића, велики је излог наше Србије, свега што је добро, лепо, мирисно, што је богатство нашег народа и што би требало да негујемо, чувамо и унапређујемо. Мала и велика газдинства раде и производе целе године, а сајам је прилика да то што су урадили и покажу“.

Размене искустава и едукативне радионице биће део богатог пратећег програма, а очекивани резултат је да производи буду лепши и доступнији у Србији и шире у свету. Поред малих и велики излагачи препознали су своје место на сајму, како би показали шта и како раде.

Младеновић је поздравио све учеснике у нади да ће на сајму продати што више производа и закључити нове послове.

Испред Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије сајам је отворио државни секретар Жељко Радошевић.

Уз подсећање да се домаћи производи одликују аутентичношћу и да је 38 пољопривредних производа са заштићеним географским пореклом, Радошевић је изнео наду да ће се још производа укључити у систем заштите.

– „Као изазов за развој пољопривреде, сајам Етно хране и пића пружа могућност произвођачима да се појаве, афирмишу, остваре бољи пласман и вишу цену производа. Подстицај пољопривредне политике и подизање нивоа конкурентности још више ће промовисати српску пољопривреду и српско село. Плодоносна сарадња Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије и Београдског сајма огледа се у порасту броја излагача и подизања квалитета манифестације“.

Уз наступ културно-уметничког друштва Димитрије Туцовић из Лазаревца и игре из Западне Србије, београђани и гости Београда и Србије позвани су да у што већем броју посете манифестацију и уживају у понуди традиционалних прехрамбених производа и пића.

Сајам ће бити отворен од 23. до 26. новембра, радно је време је сваког дана од 10 до 19 часова, последњег дана до 17 часова. За пословне посетиоце улаз је бесплатан, уз попуњавање регистрационог листа.

За остале заинтересоване грађане улазница кошта 250 динара, за групне посете 150 динара. Цена паркинга је 100 динара по сату.