И ове године је исто – и 53. Међународни салон аутомобила и 11. Motopassion привлаче пажњу најшире публике, тако да не чуди слоган „Године пролазе, страст не престаје“. Да ће и овогодишњи ауто-мото хепенинг окупити бројне љубитеље четвороточкаша и двоточкаша потврдила је велика гужва већ на самом свечаном отварању.

А да су фудбал и аутомобили страсти које код мушкараца никада не престају потврдио је Горан Кнежевић, министар привреде, који је рекао и да аутомобилска индустрија у Србији има историју дужу од 80 година:

– Аутомобилска индустрија је један од покретача укупне привреде и то се посебно односи на инвестирање у производњу аутомобилских делова. Од 2014. године потписана су 22 уговора чија вредност премашује 600 милиона евра, а у 64 фабрике 35 хиљада људи прави делове за највеће и најрепрезентативније светске произвођаче аутомобила. Желимо да нам и даље долазе страни инвеститори, али да неко од њих у Србији почне да производи и аутомобиле, а не само делове, рекао је министар привреде и 53. Салон аутомобила прогласио отвореним.

Уз напомену да је Удружење произвођача друмских возила основано пре 70 година и да је то један леп јубилеј, Александар Вићентић, председник УО ове Асоцијације, подсетио је и на вишедеценијску успешну сарадњу са Београдским сајмом. Он је рекао и да је Удружење члан OICA-е, а самим тим и носилац лиценце за одржавање ове манифестације. Уз подсећање да се од аутомобилске индустрије очекује да буде иновативна, напредна, да има приступачне цене, да испуни и премаши очекивања купаца, Вићентић је излагачима пожелео 10 успешних сајамских дана.

У име генералног спонзора ове манифестације – осигуравајуће куће ДДОР Нови Сад, генерални директор др Ђорђо Маркенђани рекао је да је ДДОР до сада осигурао 10 милиона аутомобила и да се ради о Компанији која се на свим фронтовима бави безбедношћу. Своје обраћање гостима на свечаном отварању завршио је у шаљивом тону, рекавши да аутомобили доносе емоције, а да ДДОР те емоције чини безбедним.

Салон аутомобила и Motopassion трају до недеље, 2. априла, а понуду 410 излагача из тридесетак земаља посетиоци могу да погледају у свих 10 хала Београдског сајма.