На Београдском сајму отворен је 6. Сајам текстила. Манифестација траје до суботе, 3. марта и има 43 излагача из Србије, Турске, Кине, Хрватске и Аустрије.

Сајам текстила отворио је Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација у Влади Србије, рекавши да ће турски инвеститори за два до три месеца отворити фабрике текстила у Лазаревцу и Крагујевцу, донете су одлуке и о отварању фабрика у Алексинцу и Краљеву, а преговара се и отварању погона у Малом Зворнику.

– Домаћа индустрија текстила се опоравља, али још није достигла ниво који је имала у бившој Југославији. У Србији има две хиљаде текстилних фирми, у њима ради 8.500 радника више него 2012. године, а производња и извоз су прошле године били већи за по 15 одсто у односу на 2016. годину. Највећи проблем домаће текстилне индустрије је недостатак сировина – увози се 90 одсто потребних сировина, највише из Италије, Турске и Кине, рекао је Љајић.

Он је истакао да је циљ манифестације управо то – да у Србији буде отворена фабрика за производњу сировина за текстил, да ће то можда бити баш неко од излагача, али циљ је и да Сајам текстила прерасте у регионално окупљање привредника из ове делатности.

Манифестација је и потврда добрих односа Србије и Турске, јер је годишња робна размена две земље увећана на 900 милиона долара.