Београдски сајам је „Место које је видео цео свет“, каже се симболично кроз наш слоган а није далеко ни од истине. Пошто је већ тако, нема разлога да га не виде и Београђани и гости српске престонице, и то кроз једно врло специфично представљање и култно градско дешавање – Ноћ музеја.

Београдски сајам за Ноћ музеја први пут широм отвара своје капије и то у години у којој прославља 80. рођендан. Гости ће имати прилику да виде Сајам ноћу, у артифицијелном осветљењу, али и да удахну мирис реке Саве. За посетиоце ће бити припремљено дивно путовање кроз време, од отварања 1937. године па до данас. У службеним просторијама Сајма, које се први пут на овај начин отварају за публику, биће постављене две изложбе.

Изложба фотографија

Једну изложбу чине фотографије великог формата које приказују узбудљива дешавања од момента изградње овог револуционарно-модернистичког амбијента, преко славних спортских такмичења, првих рок концерата, све до графичког идентитета савремених и веома препознатљивих сајамских манифестација.

Посетиоци ће моћи да уживају у фотографијама на којима су овековечени незаборавни догађаји, од ЕП у кошарци 1961. године, када је Југославија освојила прву медаљу са легендарним Ацом Николићем и Радивојем Корећем, преко подсећања на атмосферу прве Гитаријаде, чувени концерт Луиса Армстронга, али и бројних других концерата великана домаће и иностране музичке сцене, од Бијелог дугмета и Рибље чорбе до бендова као што су Deep Purple и R.E.M.

Треба се присетити и фасцинантних модних ревија које су афирмисале зачетнике наше високе моде, попут Александра Јоксимовића или Мирјане Марић.

На фотографијама су овековечене и посете највиших гостију: краљице Марије са принчевима, председника Тита, Че Геваре, Хрушчова, Жискара Дестена, као и многих књижевника и песника који су били гости Сајма књига, али и глумаца – од Миливоја Живановића, преко Алена Делона до савремених великана.

Уметничка колекција

Друга изложба састоји се од слика из уметничке колекције Београдског сајма, у којој се налазе дела најугледнијих представника српске модерне. Колекција је установљена убрзо после изградње сајамских здања и увећавала се све до данас, уз пажљиви одабир и смисао за савремене уметничке вредности.

Сајам ће изложити уметничка дела најугледнијих представника ликовне уметности из друге половине 20. века, академика Јована Бијелића, Пеђе Милосављевића, Петра Омчикуса и Душана Оташевића, као и дела модерног и постмодерног сликарства од Миодрага Протића до Марије Драгојловић.

Госте ће фасцинирати и хале Београдског сајма, међу којима неке представљају револуционарне архитектонске и градитељске подвиге познате широм света. Савремено доба подразумева да ће посетиоци моћи да направе и бројне селфије, чак и поред чувеног Титовог „фиће“.

За сада је сигурно да ће посетиоци уживати у мајској свежини сајамског парка и у мирису реке на „Месту које је видео цео свет“, а све остало биће изненађење – као део велике чаролије Београдског сајма, која траје већ 80 година.

Навикли смо да добродошлицу желимо бројним излагачима и још бројнијим посетиоцима из земље и целог света, а овог 20. маја добродошлицу желимо – баш вама. Те ноћи нико неће да излаже, продаје или купује на Београдском сајму. Биће то ноћ за едукацију, успомене и подсећање на нека „добра стара времена“, али и на дешавања из савременог периода, и то кроз забаву и уживање.