На сајму и најбоље технолошке иновације за 2018. годину

У конкуренцији за НАЈБОЉУ ТЕХНОЛОШКУ ИНОВАЦИЈУ 2018. године, које организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, било је 116 тимова са пројектима из свих области. Такмичење је стартовало априла 2018, а после више рунди елиминација окончано је крајем децембра уласком шест екипа у финале (четири из Београда и по једна из Старе Пазове и Нове Вароши), а онда и коначном победом тима „Мотимове“.

Свих шест финалних пројеката са овог престижног такмичења биће представљено и на 63. Међународном сајму технике, на штанду 3009 у хали 3 Београдског сајма.

Коначни поредак финалиста и њихових иновација био је:

  • Мотимове – „Мотимове – Пацемакер за покрете“,
  • Скробикус – „Иновативни поступак добијања оксидованог скроба за израду адхезивних материјала у амбалажној и грађевинској индустрији“
  • БиоТех тим – „Проточни биореактор за једнократну употребу“
  • Оптимониа – „Кондензациона сушара са топлотном пумпом за воће, поврће и биље“
  • Кластер „Дерманyсус галинае“ – „Смеша која садржи парафинско уље као инсектицидно и акарицидно активно једињење (П 547/17)“
  • Увац – „Специфична структура исхране јунади у затвореном тову уз искључиво коришћење комбиноване кабасте биљне хране“

1. МОТИМОВЕ

Пејсмејкер за покрете

Победничка иновација „Мотимове“ истоименог тима, који чине др Лана Поповић Манески, проф. др Дејан Поповић, академик, и Иван Топаловић, представља електронски стимулатор за мишиће, чије дејство може да се дефинише синтагмом “ пејсмејкер за покрете“.

Функције које, код слабости или парализе мишића, овај систем подржава су: вожња стационарног и покретног трицикла, стајање, ходање, хватање и јачање мишића ради превенције атрофије и одржавања опсега покрета у зглобовима. На тржишту не постоје уређаји који ово омогућавају на начин прихватљив за клиничку рехабилитацију.

„Мотимове“ интегрише оригинални електронски склоп који генерише високи напон потребан за активацију парализованих мишића, контролер који дефинише трајање, интензитет и учестаност импулса који се доводе на електроде. Интелигентни алгоритам управљања користи сигнале са сензора који су на телу корисника. Специфичност су и нове електроде са великим бројем поља, неопходне за смањење замора и циљану активацију мишића.

У поређењу са системима у свету овај систем има већу снагу, већи број стимулационих канала, дистрибуирану асинхрону генерацију импулса, визуелни интерфејс у складу са захтевима корисника и отворени софтвер за креирање нових примена.

„Мотимове“ је намењен пацијентима парализованим услед повреде мозга или кичмене мождине.

2. СКРОБИКУС

Иновативни поступак добијања оксидованог/ањонског скроба за израду адхезивних материјала у амбалажној и грађевинској индустрији

Иновација је нови, еколошки прихватљивији и јефтинији поступак добијања оксидованог/ањонског скроба, као основног материјала, који има примену у амбалажној, дрвној, грађевинској и индустрији намештаја. Овај технолошки поступак даје сет нових метода оксидације скроба коришћењем еколошки прихватљивијих оксиданаса (водоник-пероксид, амонијум и калијум-персулфат) и катализатора (метални комплекси танина и адипинске киселине). Оксидовани скроб (пореклом из пшенице, кромпира и кукуруза) може се опционо користити као везивно/адхезивно средство у дрвној и амбалажној индустрији или се може подвргнути процесу намешавања са дериватима лигнина, чиме се постиже боља процесабилност материјала. Оксидовани скроб у форми пелета/љуспица или у прашкастом облику (растворљивом/дисперзибилном у води) може се користити и као адхезивно средство/модификатор реологије, чиме се побољшању физичко-механичка и адхезивна својства грађевинских и амбалажних материјала. Предности нове технологије у односу на постојеће су: смањење потрошње сировина/енергије, количине процесне/отпадне воде, броја технолошких операција и димензија процесне опреме, нижи трошкови (по законитостима „зелене“ и циркуларне економије.)

3. БИОТЕХ ТИМ

Проточни биореактор за једнократну употребу

Проточни биореактор за једнократну употребу првенствено је намењен унапређењу истраживања у областима биомедицинског инжењерства и развоја нових биоматеријала. У односу на класичне методе испитивања ћелија у монослоју у статичкој култури, где ћелије губе многа своја физиолошка својства, овај биореактор омогућава гајење ћелија у тродимензионалном окружењу (нпр. сфериоди, природно ткиво или у биоматеријалу) при континуалном протоку имитирајући природну средину у прокрвљеним ткивима. Уз то, биореактор омогућава и физиолошки релевантну карактеризацију нових биоматеријала, што може да смањи број неопходних испитивања на животињама, а крајњи циљ је трансфер оптимизованог система у клинику за добијање ткивних имплантата. У односу на постојећа решења, овај биореактор је посебно пројектован за једнократну употребу, што минимизује ризик од контаминације и омогућава једноставно руковање и лицима без техничке експертизе. Применом овог биореактора, научно-истраживачке лабораторије на лак и доступан начин могу значајно да унапреде своја истраживања у складу са савременим научним токовима.

4. ОПТИМОНИА

Кондензациона сушара са топлотном пумпом за воће, поврће и биље

Ова иновација представља уређај за производњу сувог производа (воћа, поврћа, биља) са садржајем влаге испод 2%, високог квалитета и високе цене (као што је прах од воћа и поврћа) уз употребу јефтине – отпадне сировине. Уређај представља технолошку замену за постојеће затворене системе сушења (вакумског и лиофилизатора) са десетоструко нижом набавном ценом и десетоструко нижим трошковима производње готовог производа (уз десетоструко мање потрошње енергије).

Намењено је произвођачима свежег воћа и поврћа, почетницима који желе да започну сопствени бизнис са прихватљивим трошковима улагања, као и индустријама које имају потребу за сушењем.

У свету постоји велика потреба за оваквим уређајима и веома широко тржиште сушених производа (милиони тона сировине на дневном нивоу).

5. КЛАСТЕР „DERMANYSUS GALINAE“

Смеша која садржи парафинско уље као инсектицидно и акарицидно активно једињење (П 547/17)

Овај производ је иновативни препарат за превенцију и контролу инфестације (заражености) црвеном кокошијом грињом (ЦКГ), која спада у најзначајније здравствене и економске проблеме живинарства, а која по степену контролисаности може да се оцени као практично неконтролисана. Захваљујући истраживачком и научном раду, као и тестирању у пракси, откривена је формула која је примењена у контроли ЦКГ. Уз коришћење специфичности инертних уља обезбеђена је максимална ефикасност како би штетни ефекти по живину, и без утицаја препарата на месо и јаја, а самим тим и штетни утицај на животну средину, били потпуно елиминисани.

6. УВАЦ

Специфична структура исхране јунади у затвореном тову уз искључиво коришћење комбиноване кабасте биљне хране

У питању је специфична структура исхране јунади у затвореном тову, уз искључиво коришћење комбиноване кабасте биљне хране. Новину представља мешавина хране за стоку, коришћењем јефтиних и доступних сировина (поврће и житарице), без трошкова хемијске прераде и транспорта, осим ситњења (млевења).