„Отворена књига“ и њен прелазак „из руку“ овогодишњег почасног госта „у руке“ представника наредног почасног госта, обележила је, већ традиционално, последњи дан 62. Међународног београдског сајма књига. Четири земље немачког говорног подручја – Аустрија, Швајцарска, Немачка и Лихтенштајн, завршиле су овогодишњу културну мисију на Сајму књига, као и обележавање међународне сарадње са Србијом на многим нивоима, а Краљевина Мароко, почасни гост Сајма књига 2018. године, преузимањем „Отворене књиге“ отпочела је једногодишњу свеобухватну припрему за посебан наступ који је чека на 63. Сајму књига.

У име четири земље које су ове године на посебан начин представиле немачки језик, писце и литературу, Београдском сајму и свим сарадницима на пројекту захвалио се Александар Јунг, заменик амбасадора Немачке у Србији. Он је рекао да је била част представити се на једном од највећих сајмова овог типа, али и да су сви уживали у овој лепој и успешној сарадњи.

– Пројекат „Четири земље, један језик“ постигао је велики успех, јер је на свим дешавањима која смо организовали и на Сајму и ван њега публика била многобројна. Захвални смо на њиховој пажњи и интересовању. Међународном београдском сајму књига убудуће желимо још више излагача и посетилаца, а Мароку честитам на преузимању „Отворене књиге“, рекао је Јунг.

Мохаммед Амине Белхај, амбасадор Марока у Србији, рекао је да му је задовољство што у име своје земље преузима „Отворену књигу“ и све обавезе које подразумева припрема за улогу „почасног госта“. Посебно је истакао да је Мароко прва арапска земља која ће се наћи у тој улози, јер београдски Сајам књига представља врх културних дешавања.

– Посетиоци ће следеће године имати прилику да упознају Мароко као отворену земљу, земљу дијалога, толеранције, стваралаштва и културе, рекао је Мохаммед Амине Белхај. -Током читаве године промовисаћемо дијалог наше две земље, а у томе ће нам помоћи и богат програм који припремамо. До сусрета на мароканском павиљону следеће године, поручио је на крају свечаности амбасадор Марока.

Госте и учеснике поздравила је и Ивона Јевтић, градски секретар за културу, која је рекла да је Град још једном испунио своју културну мисију на овој манифестацији. Захвалила се представницима земаља немачког говорног подручја и изразила задовољство што ће београдска публика имати прилику да упоузна богату књижевну традицију Марока.

– Овогодишњи Сајам је потврдио да је „књига злато српске културе“, рекао је проф. др Зоран Аврамовић, председник Одбора Сајма књига. – Одбор је испунио три задатка – сачувана је и даље унапређена богата традиција ове манифестације, додатно су унапређени ионако богати и разноврсни програми Сајма књига на којима су учествовали многи уважени гости, а задовољни смо и нашом посредничком улогом између читалаца, писаца и издавача. Још нису сабране све бројке везане за овогодишњу манифестацију, али она је по свим параметрима, већ је познато, успешнија од претходне.