И среду, 17. маја, обележиће неколико изузетних догађања у оквиру пратећег и стручног програма Сајма технике.

Од 10 до 12 часова, у свечаној сали управне зграде Београдског сајма, компанија Солфинс д.о.о. презентује производњу технологијом 3Д штампе метала, инжењерска искуства 3Д метал штампе у пракси и шта 3Д штампа метала пружа већ данас (краћи развој, мање прототипова, комплекснију геометрију, смањење масе, дакле све оно што је немогуће у традиционалном начину производње металних делова, компоненти и алата). Предавачи су Срђан Живков из Солфинса и Сандро Феста из 3ДЗ групе.

Од 11.30 до 13.30 часова, у сали хале 2Ц, на програму је изванредна конференција под називом „Климатска и енергетска дипломатија 21. века“ у организацији CEDEF-а, Централноевропског форума за развој. На овом скупу биће говора о климатској и енергетској сигурности као окосници опстанка и напретка свих на планети, о планетарној сарадњи као услову за успех, о климатској и енергетској дипломатији – новим областима економске дипломатије и безбедности. Климатска дипломатија ЕУ усмерена је на спровођење Споразума у Паризу и климатску безбедност, док је енергетска дипломатија ЕУ фокусирана на енергетску сигурност и диверсификацију извора енергије. Агенда обухвата и све друге основне факторе: учеснике, лобирање, изазове и инструменте на овом плану.

У свечаној сали управне зграде, од 12 до 15 часова, Mibax commerce из Београда организује „Дан SKF технике“.

„3Д Република“, Београд, од 14 до 18 часова, наставља са „Демонстрацијом адитивне производње и њеним компонентама“, у сали хале 2Ц.

Уз наставак презентација програма под покровитељством Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у сали хале 2Ц, или вожње беспилотних летелица уз надзор инструктора, у хали 2Ц и у организацији Кластера беспилотних летелица, посетиоцима ће можда остати времена и за друга догађања у оквиру Сајма технике и техничких достигнућа.