Сектор за наплату путарине, који послује у оквиру ЈП „Путеви Србије“, већ другу годину за редом самостално учествује на Сајму аутомобила у Београду. Посетиоци на штанду овог предузећа могу да добију корисне информације, али и да купе или допуне уређај за електронску наплату путарине.

ЈП „Путеви Србије“ свој сајамски наступ употпунило је и одржавањем конференције за новинаре, на којој је представљена једноставна електронска наплата путарина, пуњачи за електричне аутомобиле на чак четири кључна улаза у земљу, али и апликације са мапама, корисничким центрима, услугама… Убедљиво највеће интересовање путника кроз Србију привукао је пројекат електронске наплате путарине, а у Предузећу истичу да се број корисника ове услуге интензивно повећава.

Руководилац одељења заједничких послова у ЈП „Путеви Србије“ Дарко Савић рекао је да је већ омогућен пролазак без заустављања у посебно означеним саобраћајним тракама, као и једноставност наплате путарине безготовинским плаћањем, као и јефтинија путарина уз остваривање различитих попуста.

Према његовим речима, уређај се може користити у припејд систему с унапред уплаћеним средствима, али и у постпејд систему – плаћањем месечно након испостављеног рачуна, а омогућени су и попусти на путарину од четири до 10 одсто.

Још једна новина коју кроз пилот-пројекат уводи ово предузеће је и инсталација пет пуњача за електричне аутомобиле. У Србији их има чак пет. Налазе се на четири кључна улаза у земљу – на платоу наплатне станице „Прешево“, „Шид“ из смера граничног прелаза са Хрватском ка Београду, наплатне станице „Димитровград“ из смера граничног прелаза са Бугарском ка Нишу, затим на платоу наплатне станице „Суботица југ“ из смера граничног прелаза са Мађарском ка Београду, као и код бивше наплатне станице „Београд“ код Бубањ потока. Пуњење возила траје максимално до 30 минута, а услуга је засада бесплатна. ЈП „Путеви Србије“ припрема набавку и инсталацију још 10 електропуњача на главним путним правцима.

Сви возачи могу себи да олакшају путовање и мобилном апликацијом ЈП „Путеви Србије“. Осим што је потпуно бесплатна, преко ње се могу добити информације о цени путарине, услугама овог предузећа, важни телефони, као и интерактивна мапа.

Савић је објаснио да Предузеће за 2018. планира и проширење 16 постојећих наплатних станица, али и изградњу 22 нове станице – седам ће бити на деоници Ниш-Димитровград, 11 на деоници Ниш-Прешево, док ће на деоници Обреновац-Прељина бити изграђене четири наплатне станице.