Делегација ЕУ и Инфо центар ЕУ и ове године имају свој штанд на Међународном сајму књига у Београду, који је у понедељак, 24. октобра свечано отворио заменик шефа Делегације Европске уније у Србији Оскар Бенедикт.

Све овогодишње активности одржаваће се под слоганом „Дунав у књигама – право европско путовање”. Подсећајући на бројне пројекте везане за Дунав, Бенедикт је рекао да та река није само шанса за развој и повезивање региона, већ и за путовање кроз европску културу и историју. Данас је лако замислити дан када ће се том највећом међународном реком, која спаја 10 земаља Европе и више од 200 милиона људи, узводно и низводно од Београда, путовати без показивања пасоша.

– Дунав није само артерија у срцу Европе већ и инспирација која свима даје снагу да не одустану пред изазовима. Дунав нас спаја, уједињује, то је снага која носи Европу у будућност, рекао је Бенедикт и подсетио да је и у Србији обележено пет година “Европске стратегије за Дунав”, која се спроводи у циљу бољег повезивања региона, заштите животне средине и успостављања мира и просперитета.

Најбољи пример праве европске сарадње данас је Голубачка тврђава, чију реконструкцију је помогла ЕУ, а добра вест је и то што је један град на Дунаву – Нови Сад, изабран за Европску престоницу културе 2021. године. Према Бенедиктовим речима, то је први град који је освојио ту титулу а налази се у земљи која је тек кандидат за чланство у ЕУ.