У петак, 22. новембра 2024, низом пословних састанака резервисаних само за професионалне купце, на Београдском сајму почиње трећи по реду сајам вина, хране и туризма Wine Vision by Open Balkan. Под покровитељством влада Републике Србије, Северне Македоније и Албаније, а у оквиру иницијативе Отворени Балкан, сајам ће трајати до недеље 24. новембра 2024. године. За ширу јавност сајам ће бити отворен у суботу и недељу 23. и 24. новембра.
Ове године Wine Vision окупља више од 650 винарија, дестилерија и гастрономских компанија из 38 земаља.
Први дан Сајма посвећен је искључиво професионалним посетиоцима и B2B сусретима, а до сада су преко портала Сајма сусрете заказали професионални посетиоци, купци и сомелијери из 48 земаља.
Врхунац овог регионалног спектакла је такмичење Open Balkan Wine Trophy, у оквиру којег ће тридесетак еминентних судија из целог света оцењивати више од 900 узорака вина из регионалних винарија.
За сајамске изложбе и програме резервисано је преко 44.000 квадратних метара укупног изложбеног простора.
У Хали 1 биће изложба винарија из Србије, Северне Македоније и Албаније и изложба дестилерија и најбољих ракија. У сегменту ракије, на галерији Хале 1 штандове ће имати преко 50 дестилерија јер је ракија неизоставан сегмент балканске аутентичности, док је српска ракија од шљиве уврштена на Унескову листу нематеријалне баштине.
Хала 1А резервисана је за изложбу професионалне опреме за индустрију вина и специјализовану продавницу вина.
У халама 2А, 2Б, 2Ц и 3А биће изложбе винарија и програм мастеркласа вина.
Хала 3 је намењена за изложбу винарија, Б2Б сесије, Медија центар и ОБ Националне туристичке организације.
У Хали 4 биће представљене винарије из целог света и штанд Еxпо 2027.
Хала 5 биће домаћин гастрономског спектакла са куварима из целог света, мајсторских курсева и такмичења у кувању, кулинарских изазова младих кувара и Гастро-театра.
У хали 11 биће изложба хране са разним врстама јела и зачина, посебно са Балкана. Ту ће бити одржан и кулинарски програм Food Vision by Open Balkan, где ће се најбољи регионални кувари такмичити у припремању традиционалних балканских јела. Посетиоци ће моћи да присуствују презентацијама, мајсторским курсевима из гастрономије, кувању на лицу места и такмичењу кувара.
Клуб младих кувара Србије организоваће такмичење професионалних кувара, које поред такмичења има и хуманитарни карактер.
За све праве познаваоце вина биће уприличени бројни мајсторски курсеви и предавања о тероарима Србије и Балкана, маркетиншким стратегијама у винском бизнису, креирању савршене винске карте, али и о великим винима и познатим регионима света.
Детаље садржаја и програме сајма посетиоци могу наћи на званичном сајту манифестације.
СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ
Радно време сајма је од 10 до 20 часова.
Први дан сајма, 22. новембра, резервисан је само за званичне и пословне посете и представнике медија са акредитацијом.
Појединачна улазница кошта 1.000 динара, групна 700, породична 1.600 РСД.
Паркинг у сајамском кругу плаћа се 200 динара по сату.