Истичу последњи сати године у којој се на Београдски сајам вратио живот, а пролећна сезона предстојеће 2022, у којој ова компанија обележава и 85 година постојања, требало би да означи и коначан повратак нормалном и успешном раду и пословању. Иако агенда пролећних сајамских манифестација још није дефинитивна, већ њен оквир обећава богат сајамски програм и мотивацију за читаву сајамску делатност.

Тако ће почетак сајамске године, од 27. до 29. јануара, обележити „Agro Belgrade 22“, специјализовани сајам воћарства, виноградарства и повртарства, замишљен као водећи сајамско-конференцијски догађај на западном Балкану и у југоисточној Европи, на којем се очекује преко 1.000 излагача и брендова, укључујући и представнике највећих светских компанија. Већ 12. и 13. фебруара у сајамске хале „усељава“ се традиционални Државни пчеларски сајам, својеврсна смотра пчеларства, која има изложбени и продајни карактер.

Термин од 24. до 27. фебруара обезбеђен је за 43. Међународни сајам туризма, најзначајнију туристичку манифестацију у земљи и југоисточној Европи. Сајам ће бити усмерен ка опоравку и обнови туристичког амбијента и промоцију трендова и иновација који ће обликовати будућност туристичке индустрије. Уз учешће најзначајнијих туристичких агенција, савеза и организација, хотела, туристичких центара, ваздухопловних компанија, међународних тур-оператора, Сајам туризма настојаће да креира амбијент у коме ће се органски спојити понуда и потражња. Посебан акценат припада Србији као туристичкој дестинацији, њеном убрзаном развоју, улагањима у инфраструктуру, великим приватним инвестицијама у хотелску индустрију у градским, бањским и планинским центрима, али и сеоском туризму.

Сајам туризма 2019.

У истом термину, од 24. до 27. фебруара, велики Сајам туризма оплемењују чак три комплементарне сајамске манифестације. На Међународном сајму хотелско-угоститељске опреме Хорека-Опрема, излагачи представљају најсавременије производе и услуге, али и трендове у начину пословања, снабдевању и функционисању хотела, ресторана и осталих угоститељских објеката. Сајам сувенира омогућује посетиоцима да виде и купе сувенире из свих регија Србије, а промотерима туризма Србије да укажу на аутентичност поднебља са којег потичу. Међународни сајам вина Beowine, који се одржава током два дана, 25. и 26. фебруара, највећи је вински догађај у земљи и, у сваком погледу, и организационо и квалитетом излагача и пратећих програма, пратилац успона винске Србије. Представљају се најугледнији домаћи и регионални произвођачи и дистрибутери вина, вински подруми, куће вина, произвођачи ракија, а у понуди је и комплетна, најсавременија опрема за винарство и виноградарство. Није запостављена ни пригодна гастро понуда.

Више него богата априлска понуда почиње 1. Међународним сајмом франшиза, који треба да привреднике и предузетнике подучи како се успешно послује под кишобраном познатог бренда, и то 6. и 7. априла. После премијерних „франшиза“ на програму су, у термину од 7. до 11. априла, две дуговечне сајамске манифестације. Међународни сајам наутике, лова и риболова, специјализована регионална манифестација намењена љубитељима и корисницима свих врста пловила (глисера, јахти, једрилица, чамаца, скутера, бродских и ванбродских мотора, опреме за спортове на води и роњење, обуке, чартера и других елемената наутичког туризма), опреме за лов и риболов, наутичке, камп и оутдоор опреме, у свом 42. издању представља трендове и домете у различитим сегментима домаће и регионалне наутичке привреде те ловне и риболовне делатности, од индустријских и економских до спортских, рекреативних или туристичких. Истовремено, 27. Међународни сајам хортикултуре – Beoplantfair, са Изложбом лековитог биља и препарата од меда „Дарови природе“, Изложбом баштенских и парковских машина Motoplantexpo и Изложбом органске производње Organic Fest“. Учесници из земље и иностранства,- појединци, удружења, земљорадничке задруге, привредне организације, чак и мултинационалне компаније, дистрибутери, произвођачи-узгајивачи, трговци, пејзажни архитекти, академске и научне институције, комунална предузећа, заједно са хиљадама пословних и „обичних“ посетилаца, окупљају се да покажу и докажу како се и зашто може живети и лепо и здраво, здравим животом у чистој природи.

Sajam nautike, lova i ribolova

У међувремену, 9. и 10. априла, 36. Међународни конгрес и сајам козметике, неге косе, естетике и здравља „Додир Париза“ има прво од своја два годишња издања, оно пролећно. Реч је о највећој манифестацији ове врсте у региону, која окупља произвођаче, представнике и дистрибутере најпознатијих светских брендова козметичких и фризерских кућа. А крај месеца, од 27. до 30. априла, обележиће још један темељни сајамски догађај – 46. Међународни сајам грађевинарства – SEEBBE настојећи да остане ослонац грађевинске индустрије у Србији и региону и водећи сајамски догађај у грађевинској индустрији у региону југоисточне Европе. Ова специјализована међународна манифестације обухвата најразличитије сегменте грађевинске индустрије – од истраживања и пројектовања, преко изградње и одржавања објеката у високоградњи, нискоградњи и хидроградњи, до представљања најсавременијих материјала, грађевинских машина, уређаја и алата. Употпуњују га и различити начини адаптације, реконструкције и рестаурације, као и промоција старих заната. Као финална делатност, део Сајма грађевинарства је и унутрашња архитектура и опремање ентеријера.

Мајска сајамска агенда требало би да обухвати 14. Међународни сајам мотоцикала, и то од 12. до 15. маја. Ова сајамска манифестација представља мотоцикле, мопеде, скутере, резервне делове, опрему и прибор, производе пратеће индустрије, струковне организације, удружења, клубове, медије… Мај ће традиционално обележити и Међународни сајам технике и техничких достигнућа, и то својим 64. издањем. Ради се о репрезенту глобалне сајамске индустрије у свим областима технике и техничко-технолошких иновација и прилици да се повежу и промовишу произвођачи, конструктори, иноватори, start up и job shop предузећа, трговци, дистрибутери, удружења и заступници водећих светских компанија у индустрији, и то у јединственом пословном амбијенту највеће паметне фабрике. Сајам технике промовише партнерства између науке и привреде и интеракције између 4. индустријске револуције, вештачке интелигенције, мобилности радне снаге, енергетских решења… На једном месту нуде се и презентују актуелне техничко-технолошке иновације и решења, представљају индустријски потенцијали и могућности за нова улагања и пословна умрежавања. Према оквирном плану, крај пролећног дела сезоне, 31. маја и 1. јуна, означиће 14. Belgrade Future Gaming, који попут других великих светских gaming сајмова, представља домете и новитете у сектору gaming индустрије, нуди опрему и обезбеђује софтверску подршку и пратеће сервисе.

У складу са предвиђањима и објективним околностима, овакав програм склон је променама, пре обогаћивању него редукцији. Судећи по интересовању потенцијалних излагача и посетилаца за поједине сајамске манифестације, сајамско пролеће заиста би могло да буде пригодан увод у срећан 85. рођендан Београдског сајма.