Београдски сајам, регионални лидер у сајамској делатности и један од најстаријих и најугледнијих чланова светске заједнице великих сајмова, изражава незадовољство поводом изразито негативних асоцијација и утисака које је у једном делу јавности изазвала припрема највеће сајамске хале за пријем најблаже инфицираних вирусом „ковид-19“.

Иако има сасвим другу намену, медицинска струка је, следећи претходна слична искуства, проценила да је управо монументална Хала 1 Београдског сајма својом величином и инфраструктуром знатно погоднија за збрињавање инфицираних него неке друге локације, укључујући и медицинске установе. Такав избор у овако деликатном случају за Београдски сајам је могао да буде само комплимент.

Међутим, неумесним алузијама и наглашавањем негативног утиска о једној објективно осетљивој, изнуђеној и, пре свега, привременој ситуацији, и то на самом почетку огромног посла који је требало обавити, стављени су у негативан контекст и целокупна делатност ове узорне компаније, њен међународни углед, друштвена и пословна моралност, али и вишедеценијска историја њених хуманитарних активности. И замагљена је суштина једног великог проблема.

Стављајући држави, друштву и грађанима на располагање своје највредније материјалне и људске ресурсе, Београдски сајам је, као и много пута до сада, показао да је поуздан ослонац у кризним ситуацијама. Било је тако и у годинама санкција међународне заједнице, и за време НАТО бомбардовања, и када је требало збринути стотине жртава поплава, и у десетинама других случајева када је Београдски сајам у својим халама успешно и несебично организовао и дистрибуирао хуманитарну помоћ онима којима је била потребна.

Одијум који су прве слике из хале Београдског сајма изазвале у јавности разумљив је, али то није ни слика ни перспектива ове компаније. То је била слика борбе против потенцијалне националне трагедије, у којој не побеђује злурадост него слога. А Београдски сајам је, као и увек, у тој борби у првим редовима.