Ни први дан 22. Међународног сајма хортикултуре није могао без изузетно живог стручног и пратећег програма, паралелно са излагачким.

Округли сто о доприносу шумовитости Србије кроз пројекат „Једно дрво за једног ратника“ анализирао је актуелно стање, ресоцијализацију, инклузију и заштиту пошумљених подручја.

У склопу главне активности пројекта, садње дрвећа за сваку српску жртву у Првом светском рату, предвиђено је да се у току четири године посади милион и триста хиљада стабала. Одабир локација за пошумљавање врше стратешки партнери на пројекту – Јавно предузеће за газдовање шумама „Србијашуме“ и Шумарски факултет Универзитета у Београду врше дајући предност локалитетима у вези са Првим светским ратом, а радну снагу у процесу пошумљавања обезбеђује Министарство правде Републике Србије, Управа за извршење кривичних санкција, кроз ангажовање осуђених лица.

Посебно је наглашена друштвена одговорност и ресоцијализација особа на извршењу кривичних санкција, те процена важности инклузије у нашем друштву и допринос шумарском сектору кроз друштвено одговоран рад.

Оног тренутка кад су отворене капије Сајма хортикултуре посетиоцима су биле и биће на располагању сваког тренутка до краја сајма две изложбе радова – Изложба радова са међународне конференције „Зелена инфраструктура“ и „Ретроспективна изложба награђених радова Салона пејзажне арнитектуре /2005-2015/) – које организује Удружење пејзажних архитеката Србије обележавајући „Светски месец пејзажне архитектуре 2017“.

Природњачки музеј из Београда организовао је изложбу „Старо и нестало воће Србије“, која представља 64 сорте аутохтоног и одомаћеног воћа, пре свега јабука, крушака и шљива…

Коначно, свакодневно од поднева посетиоци ће бити сведоци презентација и такмичарских дисциплина са светског првенства секача моторном тестером.