Jubilarni 40. Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije svečano je otvoren uz prisustvo brojnih gostiju, izlagača i posetilaca.

Pod sloganom „Više boje“, na ovoj uzornoj regionalnoj sajamskoj manifestaciji, koja već decenijama na najbolji način povezuje mašinsku industriju, informaciono-komunikacione tehnologije, kreativno-umetničke grafičke žanrove i veštine, te kompleksni namenski IC i dizajnerski hardver i softver sa čistom umetnošću, predstavlja se više od 80 učesnika i izlagača iz desetak zemalja. Svi oni n štandovima nude uistinu reprezentativan izbor mašina, uređaja i opreme ali i obimnu paletu sirovina, repromaterijala ili finalnih proizvoda za različite sektore grafičke industrije.

Svečano otvarajući sajam, G. Dankan Ferguson, izvršni direktor za prodajna i poslovna odeljenja kompanije Epson Europe u oblasti profesionalne štampe i robotike, inače domaćina ovogodišnje Grafime, izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo zbog časti i prilike da Epson bude i na takav način prisutan na ovoj manifestaciji.

Podsetio je da je Epson globalna kompanija koja je u svetu digitalne industrije već više decenija, da je počela sa periferijama za računare ali je danas prisutna u više industrija.

„Tokom poslednjih pet godina shvatili smo da je Balkan region sa velikim potencijalom. Na tom području bili smo i do danas posredstvom naših partnera, a ovo je prilika da budemo prisutni kao Epson, direktno, ali i zajedno sa našim partnerima. U međuvremenu smo duplirali broj zaposlenih u našoj ovdašnjoj kancelariji zaduženoj za Beograd, Srbiju i Balkan“, rekao je on.

G. Ferguson je na kraju izrazio zadovoljstvo što će njegova kompanija biti na Grafimi prisutna istovremeno na raznim mestima i na različite načine – direktno preko svoje premijerno prikazane serije T štampača velikog formata, preko proizvoda na štandovima poslovnih partnera, koji su namenjeni ne samo za štampu nego i za očuvanje životne sredine, na štandu gdje se oblepljuju automobili, te na drugim mestima gde su u prvom planu dizajnerska rešenja…

Svečano otvorena Grafima 2018.

Jubilarnu Grafimu obeležiće i regionalno takmičenje u oblepljivanju vozila (car wrapping) pod nazivom „Adria/Balkan Wrap Star“, novouspostavljena „Berza korišćenih mašina“, namenjena malim privrednicima koji tek pokreću svoj privatan posao, ali i stručni prateći program, kojim dominiraju tri tematske celine – tehnologija štampe, grafički dizajn i reklamni materijal.

Već tradicionalno, uporedo sa Grafimom, u isto vreme i na istom mestu, održava se i Međunarodni sajam informatičko-birotehničke opreme – Biro-Expo, koji je tematski usmeren na kancelarijsko poslovanje (kancelarijski nameštaj, biro mašine i pribor, kancelarijski materijal, poslovna i dekorativna galanterija…)

Po tradiciji, najkvalitetnijim grafičkim proizvodima u različitim kategorijama, odnosno robnim grupama, stručni žiri Beogradskog sajma dodeliće već simbolične nagrade – Zlatni, Srebrni i Bronzani pečat. Svečanost uručenja nagrada je u petak 28. septembra, u 15:00 časova (sala za prezentacije u hali 4).

SERVISNE INFORMACIJE

Grafima se održava hali 4 Beogradskog sajma.

Radno vreme Grafime biće od 10 do 18 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, za grupne posete 200, a parking je 100 dinara na sat.