Трећи дан 43. Међународног сајма грађевинарства, петак 21. априла, може се похвалити можда и најбогатијим сајамским стручним пратећим програмом.

Тако већ од 10 часова почиње, и биће у више наврата понављана, интерактивна презентација новог крана HUP 40-30 – Kigo, који је на неки начин постао и визуелни симбол овогодишњег сајма.

Од 10 до 15 часова Удружење инжењера и техничара Србије и „Текон“ Београд организују низ предавања која имају за циљ да расветле „Нове развојне пројекте у градитељству“, „Новости са Сајма грађевинарства у Београду 2017“, „Постизање бетона високог квалитета“, „Примере успешне реализације са решењима СИКА“, „Примере успешних решења у фирми „Пери оплате“, „Нова решења столарије фирме „Визус“, „Доба алуминијума“, „Нова технолошка решења за ревитализацију фасада“, „Нове програме из „Tricoma“ за стамбену и индустријску изградњу“, „Искуства у примени система квалитета у Србији“ итд.

Од 10.30 до 14.00 часова у сајамској агенди је „Примена компјутерских програма у грађевинарству“, а организатор је Грађевински факултет Универзитета у Београду. Теме су: „Примена БИМ технологија у управљању инвестиционим пројектима у грађевинарству“, „Аутодеск БИМ решења за процес пројектовања“, потом „3Д свет – примена облака тачака и мобилног мапирања у савременом грађевинарству“, „Контрола отицаја и загађења – нови изазови одводњавања урбаних средина“ и друге.

„Камен у архитектури и уметности“ радни је наслов низа предавања која се одржавају од 11 до 13 часова, а нека од њих су „Природни камен – експлоатација, прерада, уградња“, „Постанак камена“, „КАМЕНистрип“, „Вентилисане камене фасаде, са посебним освртом на алуминијумску потконструкцију Табаш“, „Примена Еуроцода 8, утицај ветра и земљотреса на камене фасаде“…

ЕНЕФ кластер од 13.30 до 18.00 часова организује тематску целину „Енергетска ефикасност у зградарству“, у оквиру које ће бити третирани „Ваздушна заптивеност зграда у Србији“, „Изградња и сертификација пасивних зграда према ПХПП методологији Пасив хаус института“, „Спољашње оплемењено и енергетски ефикасно лед осветљење градова“, „Креирање унутрашњих светлосних ЛЕД решења која штеде енергију и чувају здравље“, „Учешће активних соларних система у билансу енергије објеката“ итд.

У 14.30, на штанду Привредне коморе Србије, заинтересовани могу да се обавесте о томе како преправити постојеће осветљење на ЛЕД и тако уштедети новац, све у презентацији Weiss lighta.