„За сва ваша чула“ порука је 9. Међународног сајма вина, који се од 22. до 24. фебруара одржава у халама 3 и 3а. Београдски сајам ову манифестацију организује у сарадњи са Удружењем винара и виноградара Србије – ВИВИС и Привредним друштвом „Српско вино“.

BEOWINE је највећи сајам вина у Србији и један од најзначајнијих у региону. Непрекидним усавршавањем програмског и организационог сегмента, дугорочним планом и стратешким радом, остварене су планиране пројекције и догађај се у свом жанру позиционирао као најзначајнија манифестација у Србији и региону.

Усмерен је ка пословно орјентисаној публици, али је атрактиван и за најширу публику, љубитеље винске културе и винског туризма.

BeoWine је данас незаменљиво место за пласирање познатих и нових винских укуса. На Сајму учествују најугледнији домаћи и регионални произвођачи вина, вински подруми, куће вина и компаније које дистрибуирају „пиће богова“, а у понуди је и најсавременија опрема за винарство и виноградарство.

Нови концепт

Различите иновације пратиле су Сајам вина из године у годину, али девета манифестација биће организована по сасвим новом концепту.

Догађај којим почиње винска сезона – BeoWine, трајаће дан краће од Сајма туризма, од 22. до 24. фебруара, у проширеном излагачком простору у халама 3 и 3А, а поред новог концепта обележиће га и значајан број нових учесника и пословних посетилаца.

Преко 160 излагача из 11 земаља

Поред Србије, на Сајму вина традиционално учествују произвођачи вина и опреме и из Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, БЈР Македоније, Бугарске, Мађарске, Италије, Републике Српске, Грчке и Француске, са понудом аутентичних укуса и врста, а учествује и највећи број винарија и произвођача из Италије до сада.

Излагачки програм и ове године карактерише тренд удруживања излагача и њихови групни наступи, које организују винарије из Жупе, Војводине, Хрватске, Републике Српске, Италије…

На Сајму вина учествују и водеће домаће и регионалне винарије: Рубин, Чока, Ковачевић, 13. Јул…, а највећи простор заузимају произвођачи из Војводине. Премијерно на Сајму BeoWine наступиће: Soul Wine, 45. паралела, Винска кућа Брестовачки, Мануфактура Спасић.

На штанду Канцеларије за КиМ заједно ће се представити истакнуте косовско-метохијске винарије: Винарија Антић, Винарија Петровић, Дечанска виница, Винарија Ђуричић и Виница Бркић.

Хрватску винску традицију дочараће бројни познати излагачи – Илочки подруми са најнаграђиванијим винима Хрватске; традиционалне истарске сорте представиће Degrassi винарија који има дугу традицију; Виноплод винарија са комплетно еколошком производњом; Кутјевачко виногорје из Пожешко-славонске жупаније, изузетног виноградарског положаја које даје цењена и тражена вина високог квалитета; Далмацијавино, компанија из Сплита, која узгајањем винограда слави оно најбоље што Далмација даје и претаче га у капљице вина.

Ракије

Поред врхунских вина, у излагачком програму заступљен је и највећи избор ракија до сада. Карактеристично пиће из наших крајева и истакнути српски бренд, произвођачи ће представити у већем броју него до сада, самостално и на групним штандовима.

Вински туризам

Атрактиван сегмент туристичке понуде је и вински туризам, а у потрази за одмором, авантуром, занимљивим крајевима, гастрономским доживљајима и најквалитетнијим винима Србије, туристима се препоручују путеви вина по Србији. BeoWine представља могућности за обилазак винограда Фрушке горе, Палића, шумадијског, топличког и осталих крајева Србије.

Винарије, сеоска домаћинства и салаши регистровани за бављењем сеоским туризмом, винским туристима нуде дегустацију вина, обилазак винских подрума и винограда уз домаћу храну, као и обилазак туристичких знаменитости тог краја. Спој традиције, вина и туризма на овогодишњем Сајму вина понудиће „Сеоско домаћинство породице Бањац“ из Козарске Дубице и Подрум „Вукоје“ из Требиња, Република Српска.

Гастро сегмент на Сајму вина

Допринос непрекидном усавршавању уклапања хране и пића, Сајам вина пружиће програмским делом у коме учествују произвођачи врхунских сирева, пршута и сухомеснатих производа, маслиновог уља и осталих гастрономских специјалитета.

Пратећи програм

Пратећи програм је веома садржајан, одржаваће се на посебно припремљеном простору, а чине га стручне презентације, интерактивне промоције и радионице, које су бесплатне за све учеснике и посетиоце. Бројне промоције и дегустације биће свакодневно организоване и на штандовима винарија и туристичких организација.

Међу темама које ће бити заступљене у оквиру пратећег програма су:

  • Представљање системског решења регулације отпадних вода у винаријама, као и програм подстицајних средстава и система обновљивих извора енергије – зелене производње;
  • Master ClassИталија, прелепи велики виноград;
  • Производња воћних ракија на савременим дестилационим уређајима;
  • Упознавање винске Србију – презентација и дегустација вина од аутохтоних сорти;
  • Вински бонтон;
  • Разоткривање вина;
  • Вино и храна;
  • Винска култура;
  • Вино и медији…

Собе за дегустацију-први пут на сајму

Правило добре процене квалитета вина налаже да се у просторијама за дегустацију припреми атмосфера која не одвлачи пажњу стручњака. Ове године на Сајму вина уживаће се свим чулима до објективне процене ароме и укуса вина у специјалним собама за дегустацију.

Награде

На традиционалном такмичењу међународни жири оцењиваће најбоља вина у осам категорија:

  • Велики златни BWF
  • Златни BWF
  • Сребрни BWF
  • Најбоље бело вино BWF – признање,
  • Најбоље росе вино BWF – признање,
  • Најбоље црвено вино BWF – признање,
  • Најбоље пенушаво вино BWF – признање,
  • Најбоље специјално вино BWF – признање.

Од прошле године на Сајму се додељује и награда „Beowine hit” за целокупан утисак о сајамском наступу. Новинарски жири оцењиваће опште естетско-гастрономске моменте и на првом винском сајму у години покушати да препозна и препоручи „хитове“ по квалитету, паковању, сајамском наступу, целокупном доживљају, помаку у производњи… Победници ће бити награђени ретро музичким сингл плочама и остаће препознатљиви учесници Сајма вина.

Радно време Сајма вина у четвртак, 22. и петак 23. фебруара је од 10 до 19 часова, а у суботу, 24. фебруара од 10 до 20 часова.