Више од 60 излагача из земље и света од 9. до 12. марта представиће своје експонате на 39. Међународном сајму наутике, лова и риболова. Манифестација се због повећаног броја излагача, али и све бројније публике, ове године одржава у две хале – 1 и 4.

Излагачи ће представити пловила свих брендова и врста – јахте, глисере, једрилице, чамце; бродске и ванбродске моторе; наутичку опрему; опрему за лов и риболов; камп и outdoor опрему; опрему за спортове на води; школе једрења; чартере; наутички туризам.

НАУТИКА

Да Сајам наутике поприма све већи интернационални значај указује и присуство нових излагача – из Италије и Турске, поред традиционалних учесника из Словеније, Хрватске и Црне Горе. Моделима јахти и чамаца, које ће посетиоци моћи да виде на Београдском сајму, поносиле би се и озбиљне морске монденске марине и туристичке дестинације, али је излагачки програм прилагођен и љубитељима Саве, Дунава и осталим сегментима нама доступне „континенталне наутике“.

Уз традиционалну берзу половних пловила, заљубљеницима у воду сваке године се представљају познате регате, сплаварења и остали водни потенцијали Србије. Екологија и безбедност на води постале су неизоставне теме.

ЛОВ И РИБОЛОВ

Посебан део Сајма везан је за лов и риболов, који су последњих година у приметној експанзији. На њему ће дистрибутери представити ловачко наоружање, муницију и конфекцију, као и штапове за пецање и комплетан прибор.

Излагачи опреме за ова два спорта или хобија, како за кога, биће смештени у хали 4. Ловачко наоружање, муницију и конфекцију, као и штапове за пецање и комплетан риболовачки прибор представиће познати произвођачи и дистрибутери – Canon, Capriolo, Трофеј, Eurofish, Травар и други.

Nautika 2017.

ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ

На Сајму је предвиђен и богат пратећи програм – стручна предавања, промоције, демонстрације, радионице, изложбе, а биће представљена и наутичка литература. Говориће се о могућностима наутичке привреде, изградњи мреже марина, привезишта и пратеће инфраструктуре. По први пут на Сајму ће се представити Машински факултет, односно њихова Катедра за бродоградњу, са својом већ познатом изложбом „Мала историја српске бродоградње“. Нови учесник пратећег програма је и ЈП Београдска тврђава, која ће у оквиру изложбе „На палуби брода … на обали реке“ приказати водиче за путнике по Дунаву, из 19. века, као и географске карте, слике бродова, плакате друштава, огласе из новина, јеловнике са бродова… Посетиоци ће имати прилику да обиђу и изложбу фотографија, на којима су наутички и риболовачки призори, познатог уметника Мариа Бралића. Он је један од 20 Canon-ових амбасадора у свету, а поред тога што је уметнички фотограф, Марио Бралић је и пасионирани наутичар и риболовац. Изложба ће бити фокусирана на традиционални начин израде дрвених бродова – једрилица и занатлија са различитих обала планете, као и самих риболоваца.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Прва три дана (од 9. до 11. марта) радно време Сајма је од 10 до 19 часова, а последњег дана – 12. марта, Сајам се затвара у 18 часова.

Цена појединачних улазница је 300 динара, а улазнице за групне посете коштају 200 динара. Паркинг се плаћа 100 динара по започетом сату.

АЛЕКСАНДАР ИВКОВИЋ, руководилац Службе маркетинга:

– Поред промоције наутичког туризма, који нема одговарајући третман иако би могао да буде значајан део туристичке привреде, Сајам наутике, лова и риболова већ готово четири деценије прати све новости у својим примарним областима – наутици, лову и риболову. Ове године манифестација је значајно повећана – и по броју излагача и по изложбеном простору, а искуства нам говоре да упоредо са већим интересовањем излагача – расте и број посетилаца.

ФИЛИП КОЧИЋ, организатор Сајма наутике, лова и риболова:

– Овогодишњи Сајам наутике обележиће велики број занимљивих пловила, необичних, екстравагантних, па чак и ексцентричних. Манифестација има одличан тренд, коме доприносе и друга два сегмента – лов и риболов, у оквиру којих ће се представити сви значајни произвођачи и заступници. Припремили смо и изузетан стручни пратећи програм, а желим да највим и бројне премијере. Посебно желим да истакнем да бројни домаћи произвођачи малих пловила све успешније крче свој пут.

КРСТА ПАШКОВИЋ, Удружење “Дунавски пропелер”:

– Београдски сајам већ годинама разуме и подржава и наутичаре и наутички туризам, иако он у односу на потенцијале није довољно развијен. Наутика се обично везује за мора, а њу свакако чине и реке, канали, језера… Од 1992. године се безуспешно боримо да наутика добије статус привредне гране у развоју, што је важно јер у овом сектору наредних година би могло да се запосли три до пет хиљада људи. Желим да најавим и да ће, под паролом „Да оживимо пловне путеве Србије“, код нас ове године бити одржана 1. Међународна наутичка конференција. Заљубљенике у воду, пловидбу и водене спортове ове године на Сајму чека изузетно богат стручни пратећи програм.

РОДОЉУБ ХАЏИ ЦЕНИЋ, Ловачки савез Србије:

– Читава прошла година била је у знаку обележавања великог јубилеја – 120 година од оснивања Ловачког савеза Србије, али ћемо и ове године на Сајму изложити седамдесетак трофеја крупне дивљачи. Спремни смо да свим заинтересованим посетиоцима дамо све информације везане за лов, али и да анимирамо младе, јер су ловци сада углавном старији људи. Припремили смо занимљив едукативни програм, а спремни смо и да рушимо фаму да су ловци нехумани људи – сам чин лова је врх леденог брега, он је само крајњи део. Они који знају шта му све претходи знају и да је такав приступ заблуда.

МАРКО МАЛЕНИЋ, Бетонски брод:

-Београдском сајму дугујем захвалност што се конференција за новинаре за Сајам наутике, лова и риболова одржава баш на Бетонском броду, јер је то једна легендарна београдска прича коју треба промовисати. Бетонски брод је место на коме ће се убудуће одржавати бројне културне манифестације. Већ почетком априла почиње изложба фотографија на којима ће се видети вађење и реконструкција брода, а на овом месту очекују нас и многи други садржаји – од специјализованих еколошких танкова, зелене учионице до првог виртуелног музеја бродарства.