Svetski dan sajamske industrije

У години у којој прославља јубилеј са глобалном снагом – 80 година постојања – Београдски сајам 7. јуна 2017. активно обележава и Светски дан сајамске индустрије.

Тим поводима, Београдски сајам ће, као „место које је видео цео свет“ и као историјски ауторитет који деценијама у свет шаље најлепше слике о нашој земљи, представити и изузетан документ у домаћој привредној пракси – научно истраживање о властитом смислу и утицају. Ради се о анализи Економског института из Београда о утицају пословања Београдског сајма на привреду града Београда и Републике Србије, којом се тај несумњив утицај први пут процењује на независан, стручан и методолошки релевантан начин.

Светски дан сајамске индустрије биће искоришћен и као прилика за подсећање на 80-годишњу историју Београдског сајма, на резултате протеклих сајамских манифестација и планове и припреме за одржавање јесењих сајмова 2017. године, а партнерима, гостима и свим другим пријатељима Београдског сајма биће омогућено да обиђу и упознају се са целокупним сајамским простором.

Међународна унија сајмова (UFI) одредила је 7. јун као Светски дан сајамске индустрије (Global Exhibitions Day) и као прилику да сви организатори сајмова и други активни учесници у сајамској индустрији на пригодан начин укажу на значај који сајамска индустрија има за савремено пословање. Ради се о индустрији у којој око 4,5 милиона излагача и више од 260 милиона посетилаца на годишњем нивоу остваре потрошњу од близу 100 милијарди евра.

Овај дан је први пут обележен 2016. године у више од 60 земаља света, уз учешће преко 1000 учесника и више од 30 партнерских удружења. Под слоганом „Мисли глобално – делуј локално“, на тај дан се широм планете предузимају различите активности, које имају заједнички циљ да нагласе изузетан значај, али и виталност сајамске индустрије.