Винарија Руњевац настала је као мала породична винарија са наслеђеном традицијом прављења аутохтоних чистих „demanie“ вина. Вина се производе од грожђа из сопствених винограда, који се налазе 10 километара од Требиња, у Петровом пољу.

Прича почиње још давне 1875. године. Аустријски вицеконзул Вук Врчевић долазио је у посету Требињу и донео је винову лозу која је доспела у племе Руњевац. Они су успели да је сачувају, окалеме и почну да производе капљицу чистих вина.

Садњом нових винограда 1980, 1990, 2000. и 2010. године повећана је производња, па виноград сада има осам хиљада чокота винове лозе, а производи 10 хиљада литара вина годишње.

Црно и бело вино „demanie“ производи се од аутохтоних сорти: кадарун, сурац, плавац, вранац, жупљанка, бели кадарун, црни кадарун, chardonnay, жилавка, смедеревка и италијански ризлинг.

Вина обилују јачином, херцеговачким карактером и спектром необичнх воћних укуса. Праве се купаже вина да би свако могао да пронађе укус који жели.

Црна вина су купаже сорти кадарун, сурац, плавац и вранац. Обилују јачином и спадају у тамна сува црна вина. Карактерише их спектар необичних воћних тонова.

Бела вина направљена су као купажа жилавке, жупљанке, талијанског ризлинга, сиви пинот смедеревке и белог кадаруна. Вином доминира воћна нота са снажним букеом. Сиви пинот му даје кристалну жућкасту боју.

Ова вина обилују елеганцијом и лаганијом нотом. Пенушавост и златно жућкаста боја дају посебан одсјај у чаши, са снажним воћним мирисом.