Међународни београдски сајам књига, култна манифестација која се дуже од шест деценија одржава на Београдском сајму, од 22. до 29. октобра окупиће више од 450 домаћих и страних излагача, најављено је на конференцији за новинаре. Поред издавачких кућа које ће се представити на 62. Сајму књига, ова манифестација угостиће најзначајније домаће и бројне стране писце. Своја премијерна дела, али и бројна поновљена издања, излагачи ће презентовати у халама 1, 1А, 2А, 2Ц и 4.

Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтенштајн, земље немачког говорног подручја, ове године су почасни гости и представиће своју књижевност. Захваљујући сарадњи са Сајмом књига у Франкфурту и Главном удружењу аустријских књижара, од хиљаду књига које ће представити савремене ауторе, чак 350 наслова српска публика видеће премијерно. На различитим догађајима и манифестацијама биће уприличени разговори са двадесетак аутора из ових земаља.

Поред земаља које су почасни гости, на 62. Сајму књига представиће се и издавачи из Анголе, Босне и Херцеговине, Индије, Ирана, Јапана, Канаде, Кине, Македоније, Румуније, Русије, Турске, Украјине, Хрватске, Црне Горе, Чешке, Уједињених Арапских Емирата.

Уз истицање значаја ове манифестације, Ивона Јевтић, градски секретар за културу, на конференцији за новинаре истакла је да ће ове године у фокусу Сајма књига бити савремена књижевност на немачком језику.

Напомињући да организовање Сајма књига представља част и задовољство, Данка Селић, генерална директорка Београдског сајма, пожелела је добродошлицу новинарима и напоменула да је реч о манифестацији која је постала својеврстан бренд. Одржаће се на 30 хиљада квадрата, а трајаће од недеље до недеље – од 22. до 29. октобра. У истом термину, само што ће трајати неколико дана краће, јер почињу 25. октобра, на Београдском сајму ће се одржати још две манифестације – 48. Сајам образовања и наставних средстава (у халама 2Б и 3А) и Медиа маркет – Сајам информисања, комуникација и маркетинга (у хали 3).

Председник Одбора Сајма књига др Зоран Аврамовић рекао је да је Одбор сачувао све досадашње програме, неке је и обогатио, али да већ три године није мењана ни цена улазница ни цена изложбеног простора. Он је најавио додељивање девет награда из области издаваштва и естетике књиге, а акао иновацију навео је програм „Град гост“, а то је ове године Нови Сад.

Аксел Дитман, амбасадор Немачке у Србији, рекао је да је пресрећан што четири земље немачког говорног подручја заједно представљају своју књижевност и имају статус почасног госта, а напоменуо је и да су уложили велике напоре да окупе 20 реномираних аутора који ће бити гости Београда. Његов аустријски колега, амбасадор Јоханес Ајгнер, такође је најавио бројна дешавања, али је посебно истакао да ће Сајам књига отворити Карл Маркус Гаус, сигурно најпозванији писац за ту улогу са немачког говорног подручја. Сви амбасадори су посебно истакли дечји програм и књижевност, а Филип Ге, амбасадор Швајцарске у Србији, посебно је нагласио сарадњу четири земље и уз књижевнике и литературу најавио и културно-уметнички програм.

Богата дешавања на Сајму књига најавио је и др Драган Хамовић, уредник програма, који је рекао да је кључ успеха ове манифестације у спајању књижевности и масовне културе.

Програм Сајма књига

Поред представљања аутора и дела из земаља које су почасни гости, низ трибинских и промотивних програма обухвата значајне појаве и вредности наше књижевно-културне савремености и историје, а у њиховом оквиру биће уприличене значајне годишњице:

  • СТЕФАН ПРВОВЕНЧАНИ, ВЛАДАР И ПИСАЦ: 800 ГОДИНА ОД КРУНИСАЊА
  • 250 ГОДИНА ФИЛИПА ВИШЊИЋА
  • 170 ГОДИНА „ГОРСКОГ ВИЈЕНЦА“: ЊЕГОШ И МИ
  • 150 ГОДИНА ОД СМРТИ ШАРЛА БОДЛЕРА
  • 125 ГОДИНА ИВА АНДРИЋА
  • ДИС И БОЈИЋ ПЕСНИЧКЕ ЖРТВЕ ВЕЛИКОГ РАТА (ВЕК ОД СМРТИ ПЕСНИКА)
  • 50 ГОДИНА РОМАНА „100 ГОДИНА САМОЋЕ“
  • 50 ГОДИНА РОМАНА „ДЕРВИШ И СМРТ“
  • ДЕЦЕНИЈА БЕЗ НИКОЛЕ МИЛОШЕВИЋА И СТЕВАНА РАИЧКОВИЋА

Поред обележавања годишњица, посетиоци овогодишњег Сајма књига имаће прилику да уживају у неколико изузетних програмских целина и трибина, посвећених актуелним књижевним темама и тренутку у коме живимо:

ГОСТИ У ФОКУСУ:

Програмска серија „Гости у фокусу“, подразумева сусрете са значајним иностраним писцима, чије је дело присутно у нашој читалачкој јавности. Поред већег броја књижевних гостију излагача, у програмима „Гости у фокусу“ биће представљени познати руски писац Јевгениј Водоласкин и немачки писац Марсел Бајер.

РАЗГОВОРИ НА ПЛАТОУ:

Планира се блок проблемских трибина, под насловом „Разговори на платоу“: „Шта да радимо с ћирилицом?“, „Његош и ми“, „Иво Андрић, спорови и неспорне ствари“, „Србија и распад Југославије“ и „Век геноцида над Србима“.

ФЕСТИВАЛ НА САЈМУ: ЛИТЕРАТУРА ЕВРОПСКОГ МЕДИТЕРАНА

У сарадњи са „Трећим тргом“, на Сајам књига биће пренесен низ програма „Фестивала литературе европског Медитерана“ у којем учествују грчки и домаћи писци и преводиоци. Програми су планирани од сајамског понедељка до среде у Сали „Васко Попа“.

ОДЈЕЦИ СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ

„Сусрет са немачким славистима“ је програм на којем ће се представити српско-немачке књижевне везе, односно проучаваоци српске књижевности на немачком говорном подручју (Габријела Шуберт, Ангела Рихтер, Роберт Ходел, Јерг Шулте).

Српска књижевност у Украјини“ тема је разговора са Алом Татаренко, украјинским тумачем и преводиоцем српске књижевности.

ИЗДАВАЧКЕ ТАЧКЕ:

Сајам књига представља пажње вредну издавачку делатност непрофитних издавача, културних установа и удружења у земљи и Срба изван Србије: издања „Смедеревске песничке јесени“, „Дисовог пролећа“, „Повеље“, „Поља“, „Руско-српског књижевног круга“, „Змајевих дечјих игара“.

Сајамске изложбе

Овогодишња манифестација ће у хали 1А и 2Ц представити следеће изложбе:

  • Изложба постера „Негујмо српски језик“
  • „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији“ (изложба Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева)
  • „Дис 1917–2017“ (Изложба Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ из Чачка)
  • „Милутин Бојић – сто година Плаве гробнице“ (Изложба Библиотеке „Милутин Бојић“ из Београда)
  • „Мошо, пчелиње чедо“ (Мошо Одаловић, добитник „Жичке хрисовуље“ (изложба Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“ из Краљева)
  • „Путујућа изложба ћирилице“ (дигитално-калиграфски радови)

Пратећи програм

Богат и садржајан пратећи програм одвијаће се у неколико сала за званичне презентације и на штандовима излагача. У оквиру пратећег програма биће представљена нова издања и организовани сусрети и разговори писаца и издавача са читаоцима, књижарима, библиотекарима и посетиоцима из земље и иностранства.

Пратећи програми одвијаће се у салама: Иво Андрић, Борислав Пекић, Васко Попа, Александар Вучо и на Платоу Лазе Костића (хала 1А).

Фестивал стваралаштва младих

На 62. Међународном београдском сајму књига у хали 2 ниво Ц биће настављено представљање дела уметника млађих од 30 година, из различитих области стваралаштва (драмско, ликовно, музичко, филмско), која за предложак имају књигу. Пројекат је започет 2015. године, а захваљујући изузетном пријему од стране учесника и публике, биће реализован и ове године.

Програми за децу

У сали за дечје програме „Александар Вучо“ (поводом 120. годишњице од пишчевог рођења) одржава се током сајамских дана дечји програм под називом „Нове игре пет петлића“, чији је аутор и модератор Гордана Малетић са следећим тематским целинама: По Вучовом трагу, програм посвећен књижевности за децу Александра Вуча; Песничке ведрине, песници и деца; Одлазак чаробњака, програм посвећен личности и књигама Раше Попова, Ухвати звезду; књижевни портрет Игора Коларова; Колачићи: нове књиге за децу млађег узраста; Нећу да ћутим: нове књиге за децу старијег узраста, Векови српске писмености, о новим издањима капиталних дела и значајним личностима српске културе; Представљање алманаха „Даница за младе“ Вукове задужбине; Књижевност за децу и стрип; Случајна открића, програм посвећен природи, путовањима и књижевности; Осмех на дар, програм посвећен хумору у књижевности за децу, Занимљивости и изненађења, програм за радознале.

Школски дан

Школски дан на 62. Међународном београдском сајму књига биће у четвртак, 26. октобра 2017. Школски дан намењен је организованим посетама ученика, наставника, школских библиотекара, студената и професора. Издавачи за школски дан припремају садржајан програм намењен старијим и млађим школарцима, као и њиховим учитељима и предавачима.

Породични дан

Понедељак и уторак, 23. и 24. октобар 2017. године су дани за породичну посету, када ће бити омогућено да цела породица са једном купљеном породичном улазницом посети манифестацију.

Награде

У оквиру 62. Међународног београдског сајма књига традиционално ће бити додељене награде и оцењена годишња издавачка продукција у категоријама:
Издавач године

  • Издавачки подухват године
  • Дечија књига године
  • Награда за издавача из дијаспоре на српском језику
  • Специјално признање за допринос у области науке
  • Специјално признање за издавача, књигу или стрип
  • Награда „Богдан Кршић“ за најлепшу књигу
  • Награда за најлепшу дечју књигу
  • Специјално признање за младог дизајнера

За награде конкуришу сви издавачи – учесници Сајма књига из Србије (осим када је у питању Награда за издавача из дијаспоре), учешћем на манифестацији.

Поред традиционалних сајамских награда, на Београдском сајму књига ће бити уручена и награда „Доситеј Обрадовић“ која се сваке године додељује страном издавачу за континуирани допринос у објављивању и промоцији српске књижевности.

У недељу, 29. октобра у 12 часова у сали Иво Андрић биће извршена примопредаја Отворене књиге амбасадору државе која ће представити књижевност своје земље као почасни гост 63. Међународног београдског сајма књига.

Радно време

Радно време 62. Међународног београдског сајма књига:

22, 27, 28. и 29. октобар од 10 до 21 сат
23, 24, 25. и 26. октобар од 10 до 20 часова

Улазнице

Цене улазница на 62. Међународном београдском сајму књига:

појединачна улазница је 250 динара, а улазница за групне посете је 150 динара. Улазница за све време трајања сајма стаје 900 динара.
Цена паркинга је 100 динара (по започетом сату).

Истовремено на Београдском сајму

Од 25. до 29. октобра на Београдском сајму ће се одржати и: