Јубиларни 40. Међународни сајам графичке, папирне и креативне индустрије свечано је отворен уз присуство бројних гостију, излагача и посетилаца.

Под слоганом „Више боје“, на овој узорној регионалној сајамској манифестацији, која већ деценијама на најбољи начин повезује машинску индустрију, информационо-комуникационе технологије, креативно-уметничке графичке жанрове и вештине, те комплексни наменски ИЦ и дизајнерски хардвер и софтвер са чистом уметношћу, представља се више од 80 учесника и излагача из десетак земаља. Сви они н штандовима нуде уистину репрезентативан избор машина, уређаја и опреме али и обимну палету сировина, репроматеријала или финалних производа за различите секторе графичке индустрије.

Свечано отварајући сајам, Г. Данкан Фергусон, извршни директор за продајна и пословна одељења компаније Epson Europe у области професионалне штампе и роботике, иначе домаћина овогодишње Графиме, изразио је захвалност и задовољство због части и прилике да Епсон буде и на такав начин присутан на овој манифестацији.

Подсетио је да је Епсон глобална компанија која је у свету дигиталне индустрије већ више деценија, да је почела са периферијама за рачунаре али је данас присутна у више индустрија.

„Током последњих пет година схватили смо да је Балкан регион са великим потенцијалом. На том подручју били смо и до данас посредством наших партнера, а ово је прилика да будемо присутни као Епсон, директно, али и заједно са нашим партнерима. У међувремену смо дуплирали број запослених у нашој овдашњој канцеларији задуженој за Београд, Србију и Балкан“, рекао је он.

Г. Фергусон је на крају изразио задовољство што ће његова компанија бити на Графими присутна истовремено на разним местима и на различите начине – директно преко своје премијерно приказане серије Т штампача великог формата, преко производа на штандовима пословних партнера, који су намењени не само за штампу него и за очување животне средине, на штанду гдје се облепљују аутомобили, те на другим местима где су у првом плану дизајнерска решења…

Свечано отворена Графима 2018.

Јубиларну Графиму обележиће и регионално такмичење у облепљивању возила (цар wраппинг) под називом „Adria/Balkan Wrap Star“, новоуспостављена „Берза коришћених машина“, намењена малим привредницима који тек покрећу свој приватан посао, али и стручни пратећи програм, којим доминирају три тематске целине – технологија штампе, графички дизајн и рекламни материјал.

Већ традиционално, упоредо са Графимом, у исто време и на истом месту, одржава се и Међународни сајам информатичко-биротехничке опреме – BiroExpo, који је тематски усмерен на канцеларијско пословање (канцеларијски намештај, биро машине и прибор, канцеларијски материјал, пословна и декоративна галантерија…)

По традицији, најквалитетнијим графичким производима у различитим категоријама, односно робним групама, стручни жири Београдског сајма доделиће већ симболичне награде – Златни, Сребрни и Бронзани печат. Свечаност уручења награда је у петак 28. септембра, у 15:00 часова (сала за презентације у хали 4).

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Графима се одржава хали 4 Београдског сајма.

Радно време Графиме биће од 10 до 18 часова.

Цена појединачне улазнице је 300 динара, за групне посете 200, а паркинг је 100 динара на сат.