Међународни сајам графичке, папирне и креативне индустрије ГРАФИМА, и то у свом јубиларном 40. издању, почиње у среду 26. септембра и трајаће до суботе 29. септембра 2018. године, у хали 4 Београдског сајма.

Ова специјализована сајамска манифестација, која се одржава под слоганом „Више боје“, најзначајније је годишње регионално окупљање професионалаца и ексклузивна смотра достигнућа светске технологије у графичкој индустрији, у сфери издаваштва и штампаних медија, дизајна, рекламне, музичке и филмске индустрије, у производњи, доради и преради папира али и у многим другим придруженим привредним гранама.

Више од 80 излагача из десетак земаља представиће посетиоцима широк спектар машина, уређаја и опреме за графичку индустрију, обимну палету сировина, репроматеријала или финалних производа за различите секторе графичке индустрије, софтверска и ИКТ решења у овим областима.

Домаћин овогодишње Графиме је компанија Епсон, глобални лидер у иновацијама и производњи уређаја за приказ слике, у области компактне, енергетски ефикасне и прецизне технологије, присутна у готово свим сегментима графичке индустрије, представиће иновације и у технолошком и у примењивом, стваралачком аспекту ове индустрије. Тако ће Епсон, поред широког спектра већ постојећих решења за потребе професионалне штампе, управо на овогодишњој Графими премијерно, први пут у Европи, представити чак четири нова уређаја из Т-серије штампача великог формата.

Компанија Епсон ће на Графими демонстрирати и како визије, уз помоћ одговарајуће технологије, постају реалност. У сарадњи са еминентном визуелном уметницом Јеленом Блечић, Епсон је припремио изложбу на којој посетиоци на лицу места могу да виде разноврсне комаде намештаја, гардеробе, аксесоаре и свакодневне предмете које је дизајнирала ова уметница.

Ekskluzivno na Beogradskom sajmu - Najbolji wraperi iz regije na Grafimi

На Епсоновим штампачима биће штампане и самолепљиве фолије током ексклузивног регионалног такмичења у облепљивању возила под називом „Adria/Balkan Wrap Star“, која се одржава за све време трајања Графиме. Оваква такмичења иначе широм аутомобилског света привлаче велику пажњу публике, а публика ће имати прилику да види како аутомобилу у врло кратком року добијају потпуно нови изглед и шарм.

Новост овогодишње Графиме, и то на захтев и излагача и посетилаца, биће „Берза коришћених машина“, намењеним малим привредницима који тек покрећу свој приватан посао, а ради се о половним машинама, са знатно нижим ценама.

Основу пратећег програма Графиме чине три тематске целине – технологија штампе, графички дизајн и рекламни материјал – а састоји се од стручних предавања, презентација нових технологија и достигнућа, уз неизоставну подршку компанија, академских установа, образовних и струковних организација, те професионалних удружења.

Заједно са Графимом, на истом месту и у исто време, одржава се и Међународни сајам информатичко-биротехничке опреме – BiroExpo, који је традиционални пратилац Графиме, тематски усмерен на канцеларијско пословање.

Радно време Графиме биће од 10 до 18 часова. Цена појединачне улазнице је 300 динара, за групне посете 200, а паркинг је 100 динара на сат.