ГРАФИМА и „BIRO-EXPO“, прве јесење сајамске манифестације, отворене су на Београдском сајму и трајаће до суботе, 30. септембра.

Више од 70 излагача из десетак земаља овогодишњи су учесници 39. ГРАФИМЕ – Међународног сајма графичке, папирне и креативне индустрије, као и 25. Међународног сајма информатичко-биротехничке опреме „BIRO-EXPO“.

Сајмови се одржавају под паролом „Више боје“, а домаћини су компаније Бироексим и Принт Про, генерални дистрибутери копир апарата, штампача и скенера бренда „Nashuatec“, компаније „Ricoh International“.

Vincenzo Palomby, menadžer prodaje za jugoistočnu Evropu i Bliski istok kompanije Ricoh

Сајам је свечано отворио Винћенцо Паломби, менаџер продаје за југоисточну Европу и Блиски исток компаније Ricoh, који је рекао да и његова компанија, баш као и Београдски сајам, ове године обележава 80 година од оснивања. У овом тренутку има више од 1.300.000 запослених и без обзира што је „Ricoh“ почео са другачијим програмом, временом се пребацио на тржиште штампе и добар је доказ да оно не умире. Током претходних година и децеднија, „Ricoh“ је купио велики број компанија из области графичке индустрије, тако да је ширио делатност и прихватао промене на тржишту. У сваком региону Компанија се ослања на поуздане партнере, а по тим критеријумима у Србији је за генералне дистрибутере одабрала Бироексим и Принт Про.

Ratko Stanojlović, Biroeksim

На церемонији отварања Ратко Станојловић, власник Бироексима – једног од два домаћина, представио је своју фирму и њен развојни пут дуг 27 година. Од малог биросервиса настала је фирма која има озбиљан статус у пословном свету и која на Сајму излаже велику лепезу најсавременијих машина. У свом раду примењује „златно правило пословања“ – не прихватати посао по сваку цену, а за однос са клијентима Станојловић је рекао да је јасно да се ради „о двосмерној улици“, у којој је битно обострано задовољство. Поред поверења, главне смернице у послу су континуирана едукација и праћење технолошког развоја у сектору коме припадају.

ГРАФИМА и ове године представља машине, уређаје, опрему за графичку индустрију, сировине, репроматеријале, али и финалне производе за различите секторе графичке индустрије. Поред тога, у хали 4 презентоваће и најсавременија софтверска и ИТ решења у овим областима. Богат пратећи програм састоји се из три целине: технологије штампе, графичког дизајна и рекламних материјала.

BIRO-EXPO редставља центар окупљања пословних људи, произвођача, дистрибутера и корисника опреме за различита радна и пословна окружења. Ова манифестација је и регионална берза понуде и потражње ове врсте роба и услуга – од канцеларијског намештаја, биро машина и прибора, преко канцеларијског материјала и фото програма, до пословне и декоративне галантерије.