Нема бољег начина да се у фантастични свет јесењих боја уђе с радошћу и радним оптимизмом него под слоганом „Више боје“, креативном и пословном поруком Међународног сајма графичке, папирне и креативне индустрије Графима, којим од 26. до 29. септембра 2018. године Београдски сајам отвара јесењу сезону великих сајамских догађања.

И овогодишње, јубиларно, 40. издање ове специјализоване, привредне и уметничке сајамске манифестације, биће најзначајније годишње регионално окупљање професионалаца у овим областима, ексклузивна смотра достигнућа светске технологије у графичкој индустрији, у сфери издаваштва и штампаних медија, дизајна, рекламне, музичке и филмске индустрије, у производњи, доради и преради папира и другим придруженим привредним гранама. Посетиоцима ће бити представљен широк спектар машина, уређаја и опреме за графичку индустрију, обимна палета сировина, репроматеријала или финалних производа за различите секторе графичке индустрије, а стандардни сегмент понуде су и најкомплекснија софтверска и ИKТ решења у овим областима. Око 80 излагача из десетак земаља потрудиће се да на Београдском сајму буду заступљени сви актуелни технички, технолошки и дизајнерски трендови.

Домаћин овогодишње Графиме је компанија Епсон, више него репрезентативни глобални лидер у иновацијама и производњи уређаја за приказ слике, у области компактне, енергетски ефикасне и прецизне технологије, са палетом производа која обухвата програме за пословну и кућну употребу – рачунаре, штампаче, скенере, пројекторе, полупроводнике, дисплеје, кристалне осцилаторе, сатове, пластична корективна сочива, опрему за аутоматизацију у фабрикама итд).

Иновативни сајамски програм „Улица креативних решења“ наставиће да промовише идејна решења из области графичког дизајна, а на захтев и излагача и посетилаца биће успостављена „Берза коришћених машина“, намењеним малим привредницима који тек покрећу свој приватан посао, а ради се о половним машинама, са знатно нижим ценама.

Неизоставни пратилац Графиме, па и овогодишње, јесте и Међународни сајам информатичко-биротехничке опреме – Biro-Expo, који се по правилу одржава у исто време и на истом месту где и Графима, а тематски је усмерен на канцеларијско пословање (од канцеларијског намештаја и биро машина и прибора, преко канцеларијског материјала, пословне и декоративне галантерије, до фото програма…)

Графима и Biro-Expo одржавају се у хали 4 Београдског сајма, а радно време сајмова биће од 10 до 18 часова.