Novi Sad – prvi “Grad gost” Sajma knjiga

“Grad gost” novi je program na  ovogodišnjem Sajmu knjiga. Prvi “Grad gost” je Novi Sad, koji će predstaviti svoje književno stvaralaštvo kroz prezentaciju dela istaknutih pisaca i izdavačkih kuća. Novi Sad će na taj način pokazati zašto je baš njemu dodeljena prestižna titula “Evropska prestonica kulture 2021”, a promocija je predviđena za 27. oktobar na Sajmu knjiga.

-Čast nam je što ćemo biti prvi grad – gost beogradskog Sajma knjiga,  jer Novi Sad krasi najaktivniji kulturni život u ovom trenutku u našoj zemlji. Imamo desetogodišnju Strategiju kulturnog razvoja, dvogodišnji Akcioni kulturni plan i Forum za kulturu, kaže Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu.

Uz opasku da je pola miliona posetilaca na Sajmu knjiga premalo, ukoliko dva miliona ljudi prati šta se radi u rijaliti programima, direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović kaže je da je pred svima nama edukacijski zadatak prve klase: da broj ljubitelja knjige, iz godine u godinu, bude sve veći.

Književnik i direktor Biblioteke Matice srpske, Selimir Radulović, čija je knjiga “Senka osmog eona” u izdanju KCNS pobrala mnoge nagrade, istakao je da je u ovom delu Evrope Sajam knjiga u Beogradu najznačajnija književna manifestacija.

-Knjiga je i dalje ključ svake normalne evropske, pa i naše srpske kuće. Ima više decenija kako se govori o kraju knjige i da je budućnost na strani digitalne knjige. Jeste, ali i knjiga u pisanom obliku živeće još dugo godina – rekao je Radulović.

Direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić i Lazar Jovanov iz Fondacije NS EPK 2021, najavili su da će se Novi Sad u Beogradu predstaviti kao grad kulture kroz knjigu i sliku. Sve relevantne knjige i monografije o gradu biće predstavljene čitalačkoj publici, počevši od izdavaštva Matice srpske. Na promociji će biti deset izdavača na srpskom i na manjinskim jezicima.

2017-10-25T17:19:02+00:0025.10.2017.|Sajam knjiga|