Nema boljeg načina da se u fantastični svet jesenjih boja uđe s radošću i radnim optimizmom nego pod sloganom „Više boje“, kreativnom i poslovnom porukom Međunarodnog sajma grafičke, papirne i kreativne industrije Grafima, kojim od 26. do 29. septembra 2018. godine Beogradski sajam otvara jesenju sezonu velikih sajamskih događanja.

I ovogodišnje, jubilarno, 40. izdanje ove specijalizovane, privredne i umetničke sajamske manifestacije, biće najznačajnije godišnje regionalno okupljanje profesionalaca u ovim oblastima, ekskluzivna smotra dostignuća svetske tehnologije u grafičkoj industriji, u sferi izdavaštva i štampanih medija, dizajna, reklamne, muzičke i filmske industrije, u proizvodnji, doradi i preradi papira i drugim pridruženim privrednim granama. Posetiocima će biti predstavljen širok spektar mašina, uređaja i opreme za grafičku industriju, obimna paleta sirovina, repromaterijala ili finalnih proizvoda za različite sektore grafičke industrije, a standardni segment ponude su i najkompleksnija softverska i ICT rešenja u ovim oblastima. Oko 80 izlagača iz desetak zemalja potrudiće se da na Beogradskom sajmu budu zastupljeni svi aktuelni tehnički, tehnološki i dizajnerski trendovi.

Domaćin ovogodišnje Grafime je kompanija Epson, više nego reprezentativni globalni lider u inovacijama i proizvodnji uređaja za prikaz slike, u oblasti kompaktne, energetski efikasne i precizne tehnologije, sa paletom proizvoda koja obuhvata programe za poslovnu i kućnu upotrebu – računare, štampače, skenere, projektore, poluprovodnike, displeje, kristalne oscilatore, satove, plastična korektivna sočiva, opremu za automatizaciju u fabrikama itd).

Inovativni sajamski program „Ulica kreativnih rešenja“ nastaviće da promoviše idejna rešenja iz oblasti grafičkog dizajna, a na zahtev i izlagača i posetilaca biće uspostavljena „Berza korišćenih mašina“, namenjenim malim privrednicima koji tek pokreću svoj privatan posao, a radi se o polovnim mašinama, sa znatno nižim cenama.

Neizostavni pratilac Grafime, pa i ovogodišnje, jeste i Međunarodni sajam informatičko-birotehničke opreme – Biro-Expo, koji se po pravilu održava u isto vreme i na istom mestu gde i Grafima, a tematski je usmeren na kancelarijsko poslovanje (od kancelarijskog nameštaja i biro mašina i pribora, preko kancelarijskog materijala, poslovne i dekorativne galanterije, do foto programa…)

Grafima i Biro-Expo održavaju se u hali 4 Beogradskog sajma, a radno vreme sajmova biće od 10 do 18 časova.